Ploile abundente din acest weekend au produs inundații în toate regiunile României. Cel mai afectat din punct de vedere material a fost județul Alba, însă marea tragedie a avut loc în Prahova, unde patru copii, împreună cu mama lor, au fost luați de ape. Mama a fost salvată, dar trei copii au murit, iar al patrulea nu a fost încă găsit, oficialitățile fiind foarte sceptice în privința șanselor sale de supraviețuire.
Primele județe afectate au fost, în cursul serii de vineri, Prahova și Buzău. ”Pompierii prahoveni au intervenit pentru evacuarea apei din 15 localităţi, respectiv Berceni, Valea Călugărească, Gherghiţa, Râfov, Albeşti Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Gornet Cricov, Lapoş, Urlaţi, Mizil, Sinaia, Ploieşti, Ceptura şi Bălţeşti, fiind afectate 201 locuinţe şi 132 de gospodării”, a precizat ISU Prahova, după ploile de vineri.
Tragedia de la Sângeru
O viitură a surprins vineri cinci persoane, respectiv mama şi cei patru copii, la câţiva metri de locuinţa lor din localitatea Sângeru. Mama a fost salvată de un localnic, iar trei dintre copii au fost găsiţi – o fetiţă în stop cardio-respirator care nu a putut fi resuscitată şi doi copii deja decedaţi. Peste 50 de pompieri militari încearcă, în continuare, să-l găsească şi pe cel de-al patrulea copil al familiei. Din casa familiei a mai rămas doar fundația și un colț de zid.
Mai multe gospodării au rămas o zi izolate, iar autoritățile au trebuit să vină cu soluții improvizate pentru a-i ajuta pe cei afectați. Câteva localități au rămas fără apă potabilă și fără alimentare cu energie electrică. „În urma ploilor torenţiale, debitul râului Cricovul Sărat a crescut ieşind din albia proprie şi provocând însemnate pagube materiale pe teritoriul localităţii Apostolache. Au fost deteriorate două podeţe. În punctul Petruleşti, şapte gospodării cu 16 persoane sunt izolate, în această zonă fiind imposibil accesul atât pietonal, cât şi auto. Cel de-al doilea podeţ se află în punctul Vlad, unde trei gospodării cu şase persoane sunt izolate. Accesul către această zonă este asigurat doar pietonal, cu mare dificultate. În satul Buzota, opt persoane au fost evacuate, fiind adăpostite cu caracter temporar la Mănăstirea Apostolache”, a anunțat sâmbătă ISU Prahova.
Baraj colmatat în Buzău
Și unele localități din Buzău au avut de suferit. Ploile abundente care au căzut începând de vineri și aluviunile transportate de apele umflate au colmatat barajul de la Crevelești, județul Buzău. Patruzeci de pompieri și jandarmi au intervenit pentru remedierea situației. Barajul care furnizează apa potabilă pentru satele din comuna Chiliile a mai fost colmatat și în urmă cu un an, tot din cauza inundațiilor, iar atunci a fost nevoie și de asistența unui batalion de geniu din cadrul MapN. „Barajul deserveşte peste 200 de familii din satele Chiliile, Creveleşti, Trestioara, Ghiocari şi Petcari, localnicii au ca sursă alternativă de apă potabilă cinci fântâni şi momentan nu solicită vreun transport de apă potabilă”, a declarat Gabriel Cozma, purtătorul de cuvânt al prefecturii.
Armata a intervenit în Alba
Ploile torențiale de sâmbătă au făcut prăpăd în sudul județului Alba. Mai multe drumuri au fost distruse, iar zeci de persoane au fost salvate din calea apelor. După trecerea apelor, localitățile răvășite de inundații prezintă o imagine dezolantă, cu mașini răsturnate sau izbite de puhoaie de gardurile caselor, drumuri înglodate de aluviuni și curțile potopite de ape.
Potrivit bilanțului ISU Alba, au fost 140 locuințe afectate, 190 curți inundate, 30 fântâni inundate, 1 pod afectat, 4 podețe afectate, 200 ha terenuri agricole inundate, 4 km străzi colmatate și parțial distruse, 10 autoturisme luate de viitură, 2 remorci luate de viitură și 1,5 km drum județean 704A afectat. Cele mai afectate localități au fost Pianu de Sus, Răchita, Săliște și Sebeșel.
La Răchita a fost nevoie de intervenția armatei, fiind trimis Batalionul 136 Geniu ”Apulum”, Brigada 10 Geniu. ”Este nevoie să facem un pod provizoriu să putem trece cu maşini şi să decolmatăm valea. Dacă nu decolmatăm, în cel mai scurt timp, la prima ploaie va fi prăpăd din nou. În satul Sebeşel este de asemenea dezastru. Maşini distruse, case inundate. Răchita este cea mai afectată. Drumul judeţean este distrus pe 150 m, peste 30 de maşini luate, poduri, toate casele inundate. Prioritatea imediată este să scoatem apa din casele oamenilor, apoi să vină excavatoarele să începem să decolmatăm, să scoatem maşinile de sub podeţe, lemnele ca să apa să poată avea un curs normal”, a spus primarul comunei Săsciori, Florin Morar.
Apă de jumătate de metru în curțile unui sat din Arad
Satul Lalașinț din județul Arad a fost inundat de un pârâu din apropiere care și-a mărit debitul după ploile abundente de sâmbătă. Apa a ajuns și la 50 de centimetri în curțile a 20 de gospodării, fiind totodată inundat și drumul care trece prin mijlocul satului.
”Aproximativ 20 gospodarii inundate, curți și anexe, drumul comunal aproximativ 1 km inundat. Mai multe străzi inundate. Intervine Secția Bârzava cu ambele gărzi de intervenție, 2 ofițeri și 13 subofiteri, 1 modul de pompare de capacitate mărită, 1 motopompă remorcă Ila Novus 2000, 2 motopompe transportabile, 1 autocamion, 1 auto 4×4. Detasamentul de Pompieri Arad cu 3 subofițeri și o motopompă remorcabilă Novus 2000”, a transmis ISU Arad pe contul de Facebook.
Blocați în oraș
În Moldova, a fost afectată partea de sud-vest a județului Neamț. Potrivit raportului operativ întocmit de Prefectura Neamţ, au fost afectate de inundații localitățile Girov, Borca, Roznov, Farcaşa, Dragomireşti, Petricani, Costişa, Bicaz Chei, Gârcina, Poienari şi Văleni. Au fost inundate 5 locuinţe, 48 curţi şi 5 beciuri, 3 poduri, 13 podeţe şi 4 fântâni au fost colmatate.
Au fost afectate drumuri naţionale pe o porţiune de 2,25 kilometri şi drumuri judeţene pe 8,65 kilometri. De asemenea, aproape 17 kilometri de drum comunal au fost afectaţi de viituri. Ploile torenţiale au inundat peste 21 de hectare de teren arabil şi 2 hectare de fâneţe. Locuitorii unei străzi din orașul Roznov au rămas izolați după ce viitura a blocat singura cale de acces.
Citește și:
Un baraj cu apă potabilă din Buzău, colmatat după inundații. Cinci sate sunt afectate
O viitură a inundat 20 de gospodării într-o comună arădeană
Sud-vestul județului Neamț, potopit de viituri. Au fost afectate zece comune și un oraș
Publicitate: “Într-o singură secundă, poți pierde totul. Dezastrele naturale nu sunt planificate. Vin când te aștepți mai puțin. Dacă ești nepregătit, îți vor da lumea peste cap. Asigură-te că natura imprevizibilă nu îți răpește totul. Intră pe paidromania.ro/4martie și fă-ți asigurarea obligatorie pentru locuință. Asigurat,ești mai puțin vulnerabil!”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro