Doi ani au trecut de când Primăria Sectorului 4 i-a mutat pe elevii din „Eminescu” în alte două instituții de învățământ, în Școala Ienăchiță Văcărescu și în clădirea fostului Liceu Petru Rareș. S-a întâmplat în 2020, cu promisiunea consolidării colegiului într-un an. Planul primarului Daniel Băluță este să facă asta cu toate instituțiile de învățământ din sector odată ce vor intra în conturi fondurile solicitate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

De când Libertatea a scris, anul trecut, despre cum clădirea de pe strada George Georgescu, din zona Pieței Unirii, a început să se degradeze, în lipsa elevilor și a profesorilor, lucrurile doar s-au înrăutățit.

Uși sparte, pereți găuriți, mobilier rupt

O filmare ajunsă în posesia ziarului arată ce efecte au avut timpul și abandonul asupra unei clădiri vechi de aproape un secol.

Holul de la parter, de la intrare, este plin de mizerie, pet-uri, hârtii, cârpe și  coșuri de gunoi din plastic rupte. Un monitor de PC spart zace pe un fotoliu, iar un altul este făcut bucăți mai încolo.

Pe scări, spre etajele superioare, sunt mai multe gunoaie și rămășițele unui aparat de aer condiționat.

Așa arată holul de la intrarea principală în Colegiul Național „Mihai Eminescu”

Filmarea a fost făcută zilele trecute și a fost inițial postată pe un grup de Facebook al foștilor elevi din „Eminescu”. A fost ștearsă la scurt timp și repostată pe platforma Reddit.

Nu există pază, ușa principală era deschisă

Libertatea a fost la vechiul Colegiu „Mihai Eminescu” luni după-amiază, 13 iunie, pentru a vedea cum a putut intra cineva în clădire neobservat.

Toate aparatele de aer condițional din clădire au fost sparte

Nu există pază, cabina paznicului care supraveghea accesul în timpul orelor de curs a rămas de mult timp goală. Poarta din spate este încuiată, însă am găsit ușa deschisă la intrarea principală, care dă chiar în fața centrului de arest al Poliției Capitalei. Am fost întâmpinați de un miros greu, de stătut, și de aceeași imagine dezolantă din filmare.

Nu a rămas aproape nimic din soluțiile din laboratorul de chimie

Fotografiile vorbesc de la sine.

În biroul din stânga intrării, mai multe pături și haine sunt îngrămădite pe podea, ca și când cineva ar fi dormit recent acolo. Băile de la parter au chiuvetele sparte sau demontate, iar țevile de apă au dispărut. Dulapurile din birouri au fost deschise și dosare, plicuri, lucrări din anii trecuți de la Evaluarea Națională și fișe de evaluare din clasele primare sunt împrăștiate pe podea. În mijlocul lor, printre ele, materii fecale.

Așa arată acum o sală de clasă din „Eminescu”

Aceeași poveste se repetă la etajele superioare, unde mormane de plastic și planșe pictate zac într-un colț. Ușile câtorva clase au fost scoase din balamale, iar o întreagă clasă a rămas fără parchet. Câteva bănci și scaune rupte sunt adunate în mijlocul sălii. Tabla, pe care stă scrisă o formulă matematică, este spartă.

În ceea ce a fost laboratorul de chimie, mirosul și căldura sunt și mai greu de suportat pentru că ferestrele sunt închise, iar conținutul sticluțelor cu soluții pentru experimente a fost aproape în întregime vărsat peste tot. „Bicromat de amoniu”, scrie pe un recipient, lângă câteva eprubete. Sub ele, un praf negru a fost amestecat cu unul cărămiziu.

Sticlele cu soluții din laboratorul de chimie au fost sparte sau golite

„Primarul să explice”

Mai încolo, în laboratorul de biologie, machetele cu corpul uman sunt distruse. Și aici au fost deschise toate dulapurile, iar conținutul lor – dosare, teste cu numele elevilor pe ele, manuale – revărsat pe podea.

Profesorul de matematică Florentin Vișescu, care predă de peste 25 de ani la „Eminescu”, mărturisește într-o discuție cu Libertatea că informația că liceul a fost vandalizat a ajuns și la urechile cadrelor didactice, dar nu vrea să comenteze situația.

Cărțile, lucrările, documentele și dosarele au fost scoase din dulapuri

„Vă fac doar o sugestie: rugați primarul sau un reprezentant al primăriei să vă însoțească într-o vizită în colegiu și să-l vedeți în forma în care este el. Și primarul sau reprezentantul să explice la cald de ce este acolo așa și ce urmează să facă”, a declarat Vișescu.

„Încă o clădire istorică sfârșește tragic”

Libertatea a cerut un punct de vedere Primăriei Sectorului 4 în cursul zilei de luni. Marți, instituția a transmis că „am luat act de informațiile și imaginile prezentate de dumneavoastră, vom verifica toate aspectele semnalate și vă vom furniza un răspuns în cel mai scurt timp posibil, în termenul legal”.

Între timp, foști elevi din „Eminescu” și-au arătat nemulțumirea de felul în care a ajuns acum colegiul.

„Merita făcut și mai rău, iar pe pereți scris numele celor care promit de 3 ani că într-un an e gata liceul”, a scris cineva pe Reddit.

Din păcate, încă o clădire istorică construită acum mai bine de 100 de ani, care a găzduit zeci de mii de elevi de-a lungul timpului, sfârșește tragic sub conducerea unor oameni nepăsători și corupți.

Fost elev:

Mesajul aparține unui fost elev care a făcut ultimii doi ani de liceu în clădirea fostului Liceu Petru Rareș.

Evacuați pentru o consolidare care nu a început încă

Situația abandonării Colegiului Național „Mihai Eminescu” nu este singulară. Ca el sunt și alte grădinițe, școli, licee și colegii ai căror elevi au fost mutați în tot sectorul 4, despre care Libertatea a scris pe larg anul trecut.

Mutarea copiilor ar fi trebuit să fie, în toate cazurile, una „temporară”, de doar un an, pentru ca vechile clădiri să fie consolidate.

Colegiul Național „Mihai Eminescu”, anul trecut, înainte să fie vandalizat

Unitățile de învățământ relocate, spune primăria, sunt în stare avansată de degradare și au fost încadrate, în urma unor expertize tehnice, în clase de risc seismic. Dar pentru că soluția „temporară” de mutare tot durează, starea de degradare a clădirilor avansează.

Pentru lucrările de consolidare la aceste unități de învățământ, Primăria Sectorului 4 a cerut 105,6 milioane de euro prin Planul de Redresare și Reziliență. 

România a primit deocamdată o prefinanțare de aproape 3,9 miliarde, iar primele șapte contracte finanțate prin PNRR, în valoare totală de 92 de milioane de euro, au fost semnate săptămâna trecută între primării și Ministerul Dezvoltării, potrivit Hotnews. Este vorba despre renovarea unor sedii sau școli din județele Constanța, Olt, Dolj, Covasna, Suceava, Bacău și Satu Mare.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 20

Urmărește-ne pe Google News