La spitalul din Iași, 41 dintre cei 182 de pacienți cu COVID-19 au afirmat că vor să voteze pentru alegerile locale. Un membru al unei secții de votare și doi jandarmi a mers de dimineață la spital, unde a trecut prin procesul de dezinfectare, dar și de echipare, similar cu cel prin care trec și cadrele medicale.

“Oamenii mei i-au îmbrăcat cu costume integral de protecție și i-au ajutat și să se dezbrace. Am întrebat din timp toți pacienții și i-am ajutat să depună solicitarea pentru urna mobilă”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Procesul a durat aproximativ două ore, iar în jurul orei 14.00 toți pacienții cu COVID-19 și-au exprimat opțiunea.

Jandarmii au fost echipați special pentru a intra în saloanele în care sunt internați pacienți cu COVID-19

Măsuri speciale pentru votul în spitale

Buletinele de vot din spitale sunt puse în saci speciali pentru protecție, care se vor introduce în alți saci, astfel încât să fie numărate separat. Mai exact, cei care vor număra buletinele din spitale vor purta mănuși și mască.

Potrivit bilanțului anunțat astăzi de Grupul de Comunicare Strategică, 7.408 de persoane infectate cu COVID-19 sunt internate în spitalele din țară. Nu este clar însă câte dintre acestea au drept de vot în cadrul scrutinului de astăzi, precum nici câte au făcut cereri pentru urna mobilă.

Și cei aflați în carantină sau izolare au putut voteze, tot dacă au făcut cerere. În cazul acestora, membrii birourilor electorale și personalul de pază care însoțesc urna trebuie să poarte mască și mănuși ce trebuie schimbate sau dezinfectate.

Aceștia nu intră în locuința alegătorului, ci realizează toate formalitățile la intrare, păstrând o distanță de cel puțin un metru. Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale şi celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască.

Persoana care votează îşi va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea “Votat”, îşi va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificată şi îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura. Va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal.

Ştampila cu menţiunea “Votat” şi, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ştergere cu soluţie dezinfectantă sau prin ştergere cu şerveţele/lavete impregnate cu dezinfectant pe bază de alcool.

Urmăriți pe Libertatea:

 
 

Urmărește-ne pe Google News