Pentru a evita supraaglomerarea pe măsură ce oamenii ies din case, autoritățile au implementat un sistem de schimburi, alocând intervale de timp diferite, împărțite pe grupe de vârstă.
Pe 2 mai, încă de la primele ore ale dimineții, promenadele plajei Paseo Marítimo din Barcelona s-au umplut cu practicanți de jogging și bicicliști. ”Jumătate din Barcelona face jogging sau merge cu bicicleta”, a comentat unul dintre locuitorii din capitala Cataluniei, pentru El Periodico.
În Madrid, mulțimi de oameni au ieșit pe bulevardele mari, precum Gran Vía sau Paseo de la Castellana. “Pur și simplu, uitasem cum e să mă plimb, picioarele aproape nu mă mai ascultă”, a spus un madrilen în El Pais.
Banderas, supărat pe paparazzi!
Spaniolii au respectat, în general, măsurile de protecție, dar au apărut și situații neprevăzute.
Actorul Antonio Banderas s-a enervat acasă, la Málaga, din cauza “acestor paparazzi fără măști de protecție. Și-au ținut camerele în fața mea, în timp ce făceam jogging”.
Primera salida a correr tras el #confinamiento. Primer encuentro, paparazzis sin mascarilla poniéndome las cámaras en la cara. Seguiré confinado.
În unele orașe, inclusiv capitala Madrid, parcurile au rămas deocamdată închise.
Multe stațiuni de pe coastă și de pe litoral au permis intrarea pe plaje, dar interziceau scăldatul în mare.
De luni, măști obligatorii
Totuși, sâmbătă, într-o conferință de presă, premierul Pedro Sanchez a anunțat că ar dori să prelungească pentru a patra oară starea de alarmă, însă ideea sa nu are sprijinul Parlamentului. În orice caz, de luni, măștile vor fi obligatorii în Spania, în mijloacele de transport în comun.
Spania e a doua țară din lume după numărul de persoane infectate, cu 245.567 de cazuri. 25.100 de persoane au murit