UPDATE | Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi reintrodusă în Catedrală în cursul nopţii.
„Cel mai probabil racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva va fi reintrodusă în Catedrala Mitropolitană în această noapte, la un moment în care rândul se va reduce astfel încât să poată fi gestionat fără probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, preotul Constantin Sturzu, fără a preciza însă şi o oră, potrivit Agerpres.
În prezent se pot închina la racla Sfintei doar cei din municipiul Iaşi, accesul fiind doar pe bază de buletin. Au fost câteva ore pe parcursul cărora au fost lăsaţi şi cei din alte localităţi sau judeţe.
UPDATE | De la ora 14.00, pelerinii care protestau în fața mitropoliei au fost lăsați ulterior să se așeze la rândul de circa 700-800 de metri pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, fără a mai fi legitimați, indiferent dacă au sau nu domiciliul sau reședința în municipiul Iași.
Jandarmeria nu a mai comunicat oficial nimic, în ciuda solicitărilor primite, însă din informații neoficiale ar fi vorba despre o înțelegere între părțile implicate.
Conform directivelor CNSU și CJSU, toate restricțiile aparte legate de pelerinajul de la Iași se finalizează în această noapte, iar de mâine pot veni să se închine oameni din toate colțurile țării, cum au făcut-o de la redeschiderea bisericilor.
Accesul s-a făcut de la ora 08.30 în perimetrul amenajat de Jandarmerie pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața scenei ridicate în curtea interioară, în limita celor 500 de scaune amplasate de către Primăria Muncipiului Iași.
Înainte de a începe Liturghia, însă, ținută de soborul de 15 preoți, mai multe persoane aflate la marginea gardurilor au refuzat să poarte măști și intrau în conflict cu jandarmii.
“Să vină Iohannis și Orban aici!”
„Sunteți cu diavolul, nu cu Dumnezeu. De ce ne filmați? Să vină domnul Iohannis și domnul Orban aici, nu se poate. Să vină mitropolitul și la noi cei săraci”, strigau aceștia din mulțime, fiind apostrofați, înaintea dialogului cu jandarmii, de ceilalți pelerini care așteptau la rând cu ei.
Cu cât slujba a înaintat, cu atât numărul acestora a crescut, fiind mai bine de 2000 de persoane răsfirate de-a lungul perimetrului. Dintre aceștia, circa 400 de persoane aflate în grupuri mici în stânga și în dreapta scenei au continuat să vocifereze.
50-60 de persoane tot au reușit să pătrundă în perimetru, fluturând steaguri, cu icoane, o parte dintre ei îmbrăcați în straie bisericești, dar foarte puțini cu măști care să le acopere nasul și gura. Au negociat în mai multe etape cu jandarmii și cu preoții și la un moment dat au fost primiți pentru mai multe discuții în curtea Catedralei Mitropolitane. Aceștia au forțat gardul unde se afla rândul de pelerini și s-au așezat în mijlocul lor la coadă, fără să păstreze distanța fizică sau să poarte măști. „Nu ne puteți lua și credința”, le strigau aceștia jandarmilor.
Jandarmii: Cei care au forțat regulile vor fi amendați
Reprezentanții acestora au precizat pentru Libertatea că au fost filmați și identificați toți cei care au forțat limitele legii și că vor fi amendați ulterior.
Tot aceștia au și huiduit în momentul în care mitropolitul a anunțat, de pe scenă, că toți cei prezenți nu vor putea fi împărtășiți la finalul Liturghiei și le-a recomandat să se îndrepte la bisericile din preajmă.
ÎPS Teofan: „Situația, pe zi ce trece, este mai grea”
În timpu slujbei, ÎPS Teofan a susținut un discurs mai echilibrat decât toate pozițiile pe care le-a avut Biserica până acum de la anunțul CNSU cu privire la anularea pelerinajelor. A făcut apel la calm și la respectarea regulilor, accentuând și importanța libertății religioase în tot acest context.
„Ziua de astăzi este o zi a bucuriei, dar spre deosebire de ceilalți ani, anul acesta, bucuria este umbrită de suferința – trupească şi sufletească – produsă omenirii de epidemia care pătrunde tot mai mult în trupurile şi sufletele noastre. Anul acesta suntem mai puțini la Sfintele Moaşte spre închinare. Suntem mai puţini pentru că nu toţi au avut posibilitatea să vină la Iaşi pentru a-i mulțumi Sfintei, pentru a o ruga să nu contenească să mijlocească ȋn fața lui Dumnezeu pentru sănătatea, îndreptarea, mângâierea şi mântuirea noastră”, a spus ÎPS Teofan.
Trăim în societatea noastră de câteva luni bune un sentiment al singurătății, al izolării şi asta ne îndeamnă să sporim rugăciunea. Fie că suntem aici, aproape, fizic, de racla Sfintei, fie că suntem departe, rugăciunea ne apropie
ÎPS Teofan:
„Medicamentele, spitalizarea și protecția sunt esențiale în lupta cu pandemia”
Mitropolitul a insistat asupra faptului că în fața epidemiei medicamentele, spitalizarea și „protecția în diferitele ei forme” sunt toate esențiale și nu putem să ne dezicem de ele, îndemnând însă și o aplecare către tainele Bisericii. „Un om cu sufletul împăcat, cu mulţumirea sufletească pe care o oferă participarea la un act de credinţă, devine mai rezistent în faţa bolii sau odată cuprins de boală are mai multă tărie de a lupta împotriva ei”, a spus acesta.
În încheierea discursului, acesta a spus că rugăciunea preoților se îndreaptă în mod special pentru oamenii aflați în spitale, pentru bolnavi, dar și pentru cadrele medicale. În spitale, apreciază mitropolitul în discursul său, „situația pe zi ce trece este mai greu” și recomandă tuturor credincioșilor să se roage și să respecte măsurile de precauție „pentru a nu ajunge acolo noi sau cei de lângă noi și a îngreuna mai mult situația”.
Au fost premiați medicii și asistentele care au murit în lupta contra COVID-19
La finalul Liturghiei, ÎPS Teofan a omagiat trei persoane care au lucrat în domeniul medical și care au murit în timpul pandemiei, fiindu-le acordate Crucea Moldavă pentru mireni, cea mai înaltă distincție a care poate fi oferită celor care nu fac parte din Biserică. Ea a fost acordată post mortem Marianei Andrioaie, care a fost medic în Botoșani, Virginicăi Nistor, care a fost asistentă medicală în Piatra Neamț, și Tatianei Costin, care a fost infirmieră în Bacău.
Medicul Mariana Andrioaie a murit pe 27 aprilie, ultima gardă făcând-o în Vinerea Mare. Aceasta își desfășura activitatea la Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, a lucrat peste 40 de ani, a ieșit la pensie din 2017, dar și-a prelungit contractul de muncă fiindcă spitalul avea un deficit de medici ce nu putea fi acoperit.
„De la începutul epidemiei a fost în prima linie de triaj, fiind primul medic din cadrul spitalului care a insistat ca tânăra de 27 de ani, diagnosticată ulterior cu Covid-19, considerată cazul zero în Moldova, sa fie testată pentru această boală. După ce a avut contact cu tânăra menționată, a stat în izolare două săptămâni, testul iesind atunci negativ. Dupa ce a ieșit din izolare, medicul Mariana Andrioaie a dorit să-și ajute colegii și s-a întors la spital, reluându-și gărzile”, a spus ÎPS Teofan înainte de a înmâna familiei distincția.
Fiindcă anul 2020 a fost declarat de către Patriarhia Română drept „An omagial al pastorației părinților și copiilor”, IPS Teofan a invitat pe scenă pe scenă trei familii – a preotului Paul Andrei și a prezbiterei Claudia Elena Smeu din Iași cu cei șapte copii ai lor, familia medicilor Valeriu și Cătălina-Eugenia Gavrilovici din Suceava cu cei șase copii ai lor și familia Ionuț și Elena Crăciun din Iași cu cei patru copii ai lor.
La momentul finalizării Liturghiei, coada de pelerini se întindea pe aproape un kilometru lungime, pe străzile din spatele Catedralei, cu toții așteptând să se închine la baldachin.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro