Ambasada Ucrainei în Turcia a anunțat sâmbătă că armata ucraineană a distrus un convoi militar rus folosind astfel de drone în sudul țării, lângă orașul Kherson, situat lângă Crimeea, conform MiddleEastEye.net.
Aceasta a postat pe Twitter și un clip video care arată convoiul lovit.
#Ukrayna Hava Kuvvetleri, Bayraktar TB2 SİHAları kullanarak Kherson şehrine giren Rus konvoyu etkisiz hale getirdi. pic.twitter.com/L1HPgEEDE5
— Ukraine in Turkey (@UKRinTR) February 26, 2022
Ministerul ucrainean al Apărării a trasmis la rândul său că drone TB2 au lovit forțele ruse în apropiere de aeroportul din Hostomol, lângă Kiev.
The Ukrainian MoD just stated its Bayraktar TB2s UCAVs have been pounding Russian VDV forces near Hostomol Airport near Kyiv 🇺🇦https://t.co/Kxb8GwPTuo
— Oryx (@oryxspioenkop) February 26, 2022
Recent, în data de 3 februarie, Ucraina și Turcia au semnat chiar și un acord pentru producția acestor drone în Ucraina, informa la acea dată Reuters.
Specificații tehnice
Dronele turcești sunt de mărime medie și pot căra rachete antitanc. Acestea au 6,5 metri lungime și o anvergură a aripilor de 12 metri, conform site-ului companiei.
O astfel de dronă poate zbura la 5.500 de metri altitudine și poate rămâne în aer până la 27 de ore.
Aceasta poate căra 150 de kilograme de muniție și poate avea o viteză de 220 de kilometri pe oră. Raza sa de acțiune este de 300 de kilometri în jurul stației de comunicare.
Baykar Defense este o companie privată cu sediul în Istanbul, fondată în anul 1984. Aceasta este specializată în producerea de drone, sisteme de comandă și control și inteligență artificială.
Astfel de drone se află și în dotarea armatelor Turciei, Qatarului și Azerbaidjanului.
Au fost folosite de către Azerbaidjan în 2020 în conflictul din Nagorno-Karabah, împotriva forțelor armene, care utilizau tancuri rusești.
Rusia s-a plâns Turciei anul trecut
Un prim contract de 69 de milioane de dolari pentru șase drone și muniția necesară a fost semnat în 2019. Ulterior, în septembrie 2021 Ucraina anunța că va cumpăra alte 24 de vehicule aeriene fără pilot, conform Eurasian Times.
Președintele rus Vladimir Putin condamna în decembrie, într-o convorbire cu omologul său turc Recep Tayip Erdogan drept „provocatoare” achiziția dronelor de către Ucraina.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, avertiza la rândul său în noiembrie, într-un apel cu Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de externe, să ia în serios îngrijorarea Rusiei cu privire la „militarizarea” Ucrainei de către Turcia.
Când prieteni, când dușmani
Turcia cooperează cu Rusia pentru rezolvarea situației din Siria, însă se află pe poziții diametral opuse în alte chestiuni. În conflictul din Caucaz statul rus sprijină Armenia în timp ce Turcia sprjină Azerbaidjanul.
De asemenea, cele două sprjină facțiuni diferite în Libia.
Anterior, în 2014, Turcia a condamnat anexarea Crimeei de către Rusia. Aceasta are o importantă minoritate de etnici tătari.
Turcia este stat NATO și are a doua cea mai numeroasă armată din alianță, după Statele Unite.