În nordul Moldovei, între dealurile uscate de vreme și de sărăcie, noaptea pare atotcuprinzătoare. Stâlpii răspândesc cu zgârcenie lumină, iar luna e ascunsă de norii încărcați de viscol. Singura excepție este comuna Plugari, o localitate ieșeană aflată pe granița dintre două județe, aproape de mijlocul drumului dintre Botoșani și Iași.
Anul ăsta, administrația locală condusă de primarul liberal Paul Mursa a investit 151.100 de lei, adică în jur de 30.000 de euro, în iluminatul festiv din Plugari.
Comuna îeșeană Plugari este compusă din trei sate: Borosoaia, Onești și Plugari, iar la ultimul recensământ avea o populație de aproape 3.700 de locuitori.
În zona Moldovei, doar municipiul Vaslui a dat mai mulți bani pe luminițe, dar asta la o populație de 15 ori mai mare decât în Plugari. De fapt, comuna ieșeană este pe locul doi la nivel național în ceea ce privește banii dați de administrații rurale pe beculețele de Crăciun, fiind surclasată doar de comuna Jucu, unde s-au dat cu 100.000 de euro mai mult, dar localitatea găzduiește și o parte importantă din industria zonei metropolitane Cluj-Napoca.
Reporterii Libertatea au trecut prin comuna ieșeană pentru a vedea cum arată luminițele de 30.000 de euro. Au dat peste un adevărat program artistic, cu instalații variate ca model și intensitate amplasate, în principal, de-a lungul drumului care străbate dintr-un capăt în altul reședința de comună. În centru, beculețele sunt așezate din 20 în 20 de metri. Primarul spune că a meritat investiția, iar luminile vor putea să fie folosite și în anii viitori pentru a aprinde pe hartă comuna Plugari.
„Dacă aveam alte nevoi, duceam banii acolo”, spune liberalul Paul Mursa
Contactat de ziar, primarul liberal din Plugari, Paul Mursa (foto), a explicat investiția, precizând că toate proiectele majore pe care și le-a propus administrația locală sunt fie finalizate, fie în execuție. Prin urmare, anul acesta a decis să direcționeze o sumă mai mare spre beculețe, mai ales fiindcă rămăseseră și bani la buget.
„Dacă ați fost la noi în comună, ați văzut că nu prea mai avem ce face. Avem apă, avem iluminat public, un cămin cultural proaspăt recepționat, un after school pe care urmează să-l deschidem într-o lună de zile. Avem doar câțiva kilometri de drumuri neasfaltate, dar am depus proiect pentru ele pe Anghel Saligny. În rest, avem de toate”, a spus primarul Paul Mursa pentru Libertatea.
Edilul a argumentat că investiția are mai mult sens dacă luăm în considerare faptul că instalațiile sunt profesioniste și au o durată mai lungă de viață. Și, dacă ar fi fost să închirieze beculețe de același fel precum cele achiziționate, nota de plată ajungea oricum la 90.000 de lei, deci mare economie nu se făcea la bugetul comunei Plugari.
Dacă aveam alte nevoi, duceam banii acolo. Dar am zis să se mai bucure și oamenii
Paul Mursa, primar comuna Plugari, județul Iași:
Mursa este primar din 2012 al comunei și a precizat că nu a investit în niciun an sume importante pe iluminatul festiv. Din această cauză, edilul se plânge că sătenii chiar i-au bătut obrazul în urmă cu doi ani, când beculețele lipseau aproape complet pe străzile satelor din Plugari.
Instalațiile festive cumpărate anul acesta au o garanție de 3 ani.
„Avem la primărie toate utilajele posibile, efectiv am considerat să aducem o bucurie oamenilor dacă achiziționăm aceste lumini. Toate sunt produse noi, instalații profesionale care o să ne țină ani de zile, celelalte «jucării» pe care le vedeți prin sate de câteva sute de lei se ard imediat și nu le mai poți folosi”, a mai spus Paul Mursa.
Mai multe imagini.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro