Cum s-a desfășurat operațiune de salvare din Thailanda
Pe 23 iunie, 12 fotbaliști ai echipei de fotbal Wild Boar, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, au intrat în peştera Tham Luang din Thailanda, împreună cu antrenorul lor în vârstă de 25 de ani.
Labirintul de peșteri are o lungime subterană de aproximativ 10 kilometri, fiind o adevărată atracție în zonă, în special pentru pasajele sale foarte înguste. Micii fotbaliști nu se aflau la prima vizită la Tham Luag, însă călătoria lor a fost transformată acum într-un coșmar din cauza ploilor.
Peștera s-a inundat, iar copiii nu au mai putut să iasă. Cum aceștia nu s-au mai întors acasă, părinții au alertat imediat autoritățile.
Primii salvatori au găsit bicicletele și alte obiecte ale copiilor lăsate în apropiere de intrarea în peșteră.
Numeroși voluntari au început să sosească la fața locului, în timp ce ploile torențiale îngreunau tot mai mult operațiunea de căutare și salvare. A doua zi, la intrare în peșteră, au ajuns și rudele copiilor pentru a se ruga că operațiunea va fi una de succes.
La trei zile de la intrarea copiilor în peșteră, mai mulți scafandri din marina thailandeză au sosit la fața locului pentru a asista autoritățile locale.
Totodată, mai mulți oficiali vizitează locul, iar vicepremierul Prawit Wongsuwon spune că sunt șanse mari ca micii fotbaliști să fie încă în viață. Nu se luase încă legătura cu niciunul dintre ei, iar locul exact în care aceștia se aflau era încă necunoscut.
În acest timp, echipele de salvare încercau să găsească alte rute pentru a ajunge la micuți. Mai mulți soldați au căutat alte puncte de acces în peșteră și s-a luat în calcul posibilitatea de a fora în stâncă pentru a ajunge la aceștia.
Pe 27 iunie, mai mulți scafandri străini, precum și experți din alte țări au sosit în Thailanda pentru a ajuta autoritățile locale. În acest timp, rudele au continuat să se roage în apropiere de intrarea în peșteră. Au fost organizate ceremonii religioase, în timp ce unii părinți chiar au leșinat din cauza așteptării tot mai apăsătoare, dar și a disperării tot mai mari.
Întreaga țară se roagă pentru cei 12 fotbaliști și antrenorul lor, în timp ce lumea începe să fie tot mai interesată de acest caz. Pe rețelele de socializare au apărut tot mai multe imagini realizate pentru aceștia. De exemplu, un internaut i-a desenat pe cei 13 dispăruți, spunând că sunt „străinii pe care își dorește să-i cunoască”.
Mobilizarea pentru salvarea copiilor este tot mai mare. Sunt aduse pompe pentru a scoate apa din peșteră, însă ploile torențiale îngreunează misiunea, care este suspendată pentru o scurtă perioadă de timp. Salvatorii speră că micii fotbaliști au ajuns într-o zonă mai ridicată din interiorul peșterii, numită și plaja Patayya.
Premierul Thailandei vine la fața locului și vorbește cu rudele aflate în apropiere, încercând să le liniștească. „Sunt puternici”, le spune premierul Prayuth Chan-ocha celor care așteaptă vești despre cei dragi. Zeci de jurnaliști din întreaga lume au sosit la intrarea în peșteră.
Pe 30 iunie, ploile torențiale s-au oprit, astfel că scafandrii au reușit să înainteze și mai mult în labirintul de peșteri. Sunt duse tuburi cu oxigen, precum și alte provizii. Pe 2 iulie, rudele celor mici primesc o vește uriașă, iar întreaga lume răsuflă ușurată. Scafandrii i-au găsit pe cei 12 copii și pe antrenorul lor, la nouă zile de la dispariția acestora. Cei 13 se aflau la 4 kilometri distanță de la intrarea în peșteră.
Marina din Thailanda a publicat o întregistrare cu aceștia: copiii sunt sănătoși și optimiști. Operațiune de salvare rămâne însă una extrem de dificilă. Sunt duse provizivii, în timp ce salvatorii încearcă să găsească o variantă de a-i scoate din peșteră. Milioane de litri de apă sunt scoase din sistemul de peșteri, în timp ce ploile torențiale revin în zonă.
Oficialii anunță că băieții ar putea să fie nevoiți să învețe să se scufunde pentru a putea ieși la suprafață. O altă variantă era ca aceștia să aștepte chiar luni până când condițiile meteorologice se vor îmbunătăți.
Atmosfera de la intrarea în peșteră se schimbă brusc. Optimismul pare să fi dispărut, după ce un scafandru a murit în timp ce încerca să le ducă oxigen copiilor. Samna Gunan, un fost pușcaș marin, s-a oferit voluntar pentru a ajuta la salvarea micuților.
El ar fi rămas fără oxigen atunci când înota către ieșire. Întreaga țară îi aduce omagiile acestuia, în timp ce sunt îngrijorări tot mai mari legate de operațiunea dificilă.
Unul dintre liderii operațiunii de salvare avertizează că nivelul de oxigen din interiorul peșterii scade. În acest timp, micuții fotbaliști au trimis scrisori către rudele aflate la intrarea în Tham Luang. Le spun acestora că sunt puternici, că vor rezista și că vor ieși în siguranță.
„Domnule profesor, să nu ne dai prea multe teme pentru acasă!”, a scris un copil, în timp ce altul le-a transmis părinților să nu uite să îi organizeze petrecerea aniversară.
Aflați în continuare într-o cursă contracronometru, oficialii anunță că vor începe operațiunile de salvare. Pe 8 iulie, scafandrii au pornit în prima misiune dificilă. Au pornit din nou spre copii, de această dată cu planul de a-i scoate pe unii dintre ei. Fiecare copil a avut mască de oxigen și a fost acompaniat de doi scafandri, dar și legați și ghidați de o funie. Patru copii au fost aduși în siguranță la suprafață în prima zi. Operațiunea a fost oprită pe timpul nopții, pentru ca salvatorii să se odihnească, iar tuburile de oxigen să fie reumplute.
La finalul celei de-a doua zi, alți patru copii au fost scoși în siguranță din peșteră. Toți au fost duși la spital pentru control, accesul părinților fiind restricționat până când doctorii nu spun clar că nu există niciun risc pentru sănătate. Marți a fost a treia și ultima zi a operațiunii de salvare. La final, oficialii au anunțat: toți cei 13 au fost scoși în siguranță.
Localncii și salvatorii sărbătoresc succesul operațiunii, în timp ce ultimii băieți scoși din peșteră și antrenorul lor sunt transferați la spital, la 17 zile după ce au rămas captivi în peșteră.
Foto: EPA