Botezul Domnului, care în România este cunoscut ca Bobotează, în Grecia are două denumiri distincte, Teofania sau Fota. Această celebrare este considerată sfârșitul sărbătorilor de iarnă în Grecia, iar pobiceiurile seamănă destul de mult cu cele din România.
Cel mai important ritual de Teofania este binecuvântarea apelor cu Sfânta Cruce de către preotul ortodox. În zonele de pe litoral sau pe malul lacurilor, există și ritualul preotului care aruncă Sfânta Cruce în apă și înotătorii sar în apa rece pentru a o recupera. Cel care prinde Sfânta Cruce și i-o aduce înapoi preotului va fi binecuvântat pentru tot anul.
Ca și de Crăciun și de Anul Nou, pentru această sărbătoare au fost create colinde (kalanda) specifice. Copiii vor cânta Fota kalanda și vor primi în schimb bani și dulciurilor.
Din numeroasele versiuni ale colindului de Teofania, doar cel din insula Patmos își păstrează caracterul religios original. Acesta începe cu evocarea creării lumii de către Dumnezeu și se încheie cu ziua botezului lui Isus Hristos în râul Iordan de către Ioan Botezătorul.
În alte regiuni din Grecia grupuri de persoane se costumează și pun în scenă piese de teatru purtând măști simbolice. Acest ritual se trage din credința populară potrivit căreia luminile stralucitoare (Fota) ale Epifaniei îi alungă pe Kalikantzaroi, spiridușii malefici rătăciți, înapoi de pe pământ timp de încă un an.
Citește și: EXCLUSIV/Prietenii lui Ioan Gyuri Pascu, gest impresionant în memoria artistului. Se întâmplă în localitatea lui natală