Liliana Dumitrescu a fost concediată în urma unei anchete declanșate la începutul lunii decembrie 2015, când doi adolescenți internați în casa de tip familial din Craiova și-au pus capăt zilelor, o adolescentă spânzurându-se și iubitul acesteia aruncându-se de pe un bloc aflat în construcție.
În urma verificărilor derulate de către reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, instructorul de educație Liliana Dumitrescu și șefa acesteia au fost găsite vinovate de tragedie, fiind acuzate de neglijență în serviciu.
Liliana Dumitrescu a contestat decizia în instanță, iar după doi ani instanța Curții de Apel Craiova a decis ca aceasta să se reîntoarcă la muncă.
“Admite apelul. Schimbă sentinţa, în sensul că admite contestaţia. Anulează în parte decizia de sancţionare nr.145/20.01.2016 şi anume sub aspectul individualizării sancţiunii disciplinare aplicate contestatoarei, în sensul înlocuirii desfacerii disciplinare a contractului individual de muncă cu sancţiunea prevăzută de art.248 alin.1 lit.d Codul Muncii, prin reducerea salariului de bază cu 10% pe o perioadă de trei luni. Dispune repunerea contestatoarei în situaţia anterioară şi obligă pârâta la reintegrarea acesteia în funcţia şi locul de muncă deţinute anterior. Obligă pârâta către contestatoare la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, începând cu data de 21.12.2015 şi până la data reintegrării efective şi a dobânzii legale. Respinge cererea de acordare a despăgubirilor băneşti pe perioada suspendării contractului individual de muncă”, se arată în decizia instanței Curții de Apel Craiova.
Prin urmare, instructorul de educație a fost reangajat și instituția a trebuit să îi plătească drepturile bănești stabilite de instanță.
Un alt concediat, alt reîncadrat pe post
Maria Deaconescu s-a ales cu contractul de muncă desfăcut după ce a fost acuzată că a agresat un copil cu handicap instituționalizat în Centrul de Plasament “Noricel”. S-a adresat instanței prin intermediul Sindicatului Administrației Pubice “Forța Legii” și a câștigat.
Curtea de Apel Craiova a dispus reîncadrarea acesteia în funcția deținută în momentul concedierii sale.
“Schimbă sentinţa civilă apelată în sensul că admite în parte contestaţia. Anulează dispoziţia nr. 2377/01.06.2016. Dispune înlocuirea sancţiunii desfacerii disciplinare a contractului de muncă cu sancţiunea reducerii salariului de bază cu 10% pe o perioadă de 3 luni şi reintegrarea contestatoarei pe postul deţinut anterior. Obligă intimata la plata către contestatoare a unei despăgubiri stabilite în condiţiile art. 80 CM de la data desfacerii contractului de muncă şi până la reintegrare, precum şi la plata dobânzii legale pentru aceste drepturi”, a decis instanța Curții de Apel Craiova în luna martie 2017.
De asemenea, un alt instructor de educație, Anca Daniela Capac a revenit la muncă după ce instanța a decis să se anuleze decizia prin care a fost concediată după ce presa a făcut public incidentul în care aceasta a agresat un copil instituționalizat în Centrul de Plasament “Noricel”.
“Sindicatul nostru a reprezentat mereu interesele membrilor noștri și ne bucurăm că am reușit să câștigăm aceste procese. Mai avem trei situații pentru care am înaintat solicitări la instanță pentru anularea unor sancțiuni cu 10 la sută din salariu pe trei luni, iar nouă ni se par injuste”, a declarat președintele Sindicatului Administrației “Forța Legii”, Ringo Dămureanu.
Citește și: EXCLUSIV Radu Mazăre a fost dat în urmărire națională! Urmează să se emită și un mandat pentru a fi căutat peste hotare