Fortăreaţa, veche de 3.000 de ani
La picioarele cetăţii se aşterne întreaga Ţară a Bârsei şi tocmai de aceea se pare că dacii şi-au construit aici un turn de observaţie, în secolul X î.H.
“E un punct de observaţie care oferea vizibilitate asupra întregii Ţări a Bârsei. Prima locuire mai intensă a fost în prima Epocă a Fierului, sec X-IX î.H.”, ne spune prof. univ. dr. Florea Costea, specialist în arheologie daco-romană.
Costea a fost primul arheolog care a venit în aceste locuri pentru a face cercetări, în 1981 şi a descoperit nenumărate vestigii. Monedele cu chipul împăratului Claudiu, descoperite aici, arată urmele romane din timpul contopirii celor două civilizaţii. De altfel, chiar şi la poalele dealului, în zona Valea Mare, ţăranii mai trec cu plugul peste artefacte antice.
S-au găsit vase de lut chiar şi în câmp
Chiar şi pe câmpurile de la poalele munţilor, oamenii locului au găsit tot felul de rămăşiţe strămoşeşti: de la săgeţi cu vârful de piatră la săbii, vase de lut sau ceramică pictată. Ba chiar şi două morminte de piatră, peste care acum câteva decenii au trecut plugul tractoarelor şi le-au scos la lumină.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro