Ceauşescu comemorat de simpatizanţi
O mână de oameni şi o coroană de flori pe care scrie „nu te vom uita niciodată”. Aşa a fost comemorat dictatorul care a condus România timp de 24 de ani. Nu sunt mulţi simpatizanţii care au venit la mormântul soţilor Ceauşescu, dar cei care au venit au adus lumânări şi flori şi spun că regretă acel regim. În mod special, condamnă modul în care a fost judecat şi executat ultimul lider al regimului comunist din România.
Grupul care vine an de an la mormântul soţilor Ceauşescu rămâne constant. Sunt oameni trecuţi de 60 de ani şi care au lucrat în administraţia comunistă. Anul acesta au aşezat pe mormânt o fotografie cu portretul dictatorului. Unii dintre ei au adus cărţi de poezii patriotice din perioada socialistă şi au recitat din ele.
28 de ani de la execuţia prin împuşcare
După fuga cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central al Partidului Comunist, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost duşi într-o unitate militară din granizona Târgovişte. Acolo au fost reţinuţi, iar pe 25 decembrie 1989, la ora 13:20, au fost duşi în faţa unui Tribunalul Militar Excepțional care a început imediat judecarea cuplului. Li s-au adus mai multe capete de acuzare:
- Genocid – peste 60.000 victime;
- Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.
- Subminarea economiei naționale.
- Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.
Procesul a durat o oră şi s-a încheiat cu o sentinţă de condamnare la moarte . La 14: 25, soţii Ceauşescu a fost duşi în curtea unităţii şi împuşcaţi.
La 28 de la Revoluţie şi de la execuţia soţilor Ceauşescu, procurorii militari încă mai fac investigaţii cu privire la felul în care s-au desfăşurat cele mai controvorsate momente din istoria recentă. Procesul soţilor Ceauşescu ridică anumite semne de întrebare, spun procurorii. ” A fost clarificată succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Târgoviște, locația unde s-a aflat cuplul Ceaușescu începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989. Probele au evidențiat existența unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale acestei unități militare, precum şi existenţa unor ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului Ceaușescu.Astfel, până la execuția celor doi, survenită la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică a acestora”, se arată într-un comunicat recent al Parchetului Militar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro