La Berlin, Paris, Londra, Madrid, Bruxelles, Bari, Cracovia și în toată Europa, oamenii ies în continuare în stradă, protestând față de invazia Rusiei în Ucraina, fluturând pancarte și steaguri în culorile ucrainene. Manifestanții cer sancțiuni mai puternice împotriva Rusiei și vor ca războiul să se oprească.
Și în București, în jur de o mie de oameni au participat la o manifestaţie în semn de solidaritate cu poporul ucrainean în faţa Ambasadei Ucrainei. Au intonat imnul Ucrainei și au fluturat un steag imens ucrainean. Demonstranții au mers apoi în fața Ambasadei Rusiei și au scandat „Putin asasin”.
Proteste în toată lumea. Unele împotriva NATO
Sloganurile anti-Putin s-au auzit în mai multe limbi, peste tot în lume. Câteva sute de oameni au mărșăluit prin ploaie la Sydney, scandând „Ucraina va prevala”, în timp ce protestatarii de la Tokyo au cerut expulzarea Rusiei din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, relatează Reuters.
„Te uiți la oamenii adunați aici și toată lumea se sperie… Am avut pace timp de 80 de ani și dintr-o dată, războiul s-a întors în Europa”, a spus un protestatar în mijlocul unei mulțimi de aproximativ 2.500 de oameni în piața Karlsplatz din München, citat de aceeași agenție.
Sute de oameni au manifestat în piața din fața sediului Națiunilor Unite de la Geneva, purtând pancarte precum „Faceți Ucraina membru NATO acum” și „Spuneți nu lui Putin”.
Protestele vin în urma altor manifestații din întreaga lume din ultimele zile. În America Latină, protestatarii s-au alăturat mitingurilor de vineri din Argentina, Brazilia, Mexic și Peru, scandând „Trăiască Ucraina”.
Câteva sute de protestatari ruși, ucraineni și japonezi s-au adunat în cartierul comercial Shibuya din centrul Tokyo, mulți cu copiii, ținând steaguri ucrainene. Au scandat „opriți războiul” și „opriți-l pe Putin” în japoneză și engleză.
În India, protestatarii și-au îndreptat furia către NATO și Occident, relatează Reuters, acuzând NATO că are o parte de vină pentru invazia făcută de Rusia.
Protestele din Moscova și St. Petersburg, orașe în care mii de ruși au ieșit în stradă împotriva deciziei lui Putin de a ataca Ucraina, s-au încheiat cu arestarea a peste 1.700 de oameni, joi seara, pe 24 februarie – ziua în care Rusia a lansat prima ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete.
Atacurile Rusiei s-au reluat, în a treia zi de război. Forţele ruse au lansat atacuri cu rachete şi artilerie asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, unde s-au făcut auzite focuri de armă şi explozii lângă clădiri guvernamentale.
În acest context, comunitatea internaţională a decis să adopte noile sancţiuni împotriva guvernului rus pentru a lovi economia, sistemul energetic şi afacerile țării conduse de Vladimir Putin.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia