UPDATE 18:40. Agenția Națională a Medicamentului a precizat, într-un răspuns pentru Libertatea, că medicamentele nu sunt expirate, fiind vorba despre o eroare de inscripționare.
„Dintr-o eroare legată de inscripționarea ambalajului medicamentului, a fost tipărită data de expirare 10.2021 în loc de 07.2022 (medicamentul având perioada de valabilitate de 15 luni de la data fabricației, respectiv medicamentul fabricat în 04.2021 expiră în 07.2022)”, se arată în documentul ANM.
Agenția precizează totodată că „autoritatea competentă din Ungaria a decis în data de 06.10.2021, respectiv 07.10.2021 aprobarea comercializării până la data de 31.07.2022 (data de expirare) a celor doua serii (FV14018A, FV14019A), cu ambalajul inscripționat cu eroarea formală menționată, cu condiția aplicării unei etichete autocolante neîndepărtabile pe ambalajul secundar”.
Cele două serii meționate mai sus au fost fabricate în luna aprilie 2021 și expiră la finalul lunii iulie 2022, mai arată ANM.
UPDATE 18:30. Firma Bio Eel a explicat că a aflat abia azi dimineață de discrepanță, pentru că nu putea desface cutiile, a cerut autorizația din Ungaria și așteaptă aprobarea de la ANMDM. Citiți aici tot răspunsul firmei.
Cutiile aveau lipită o etichetă pe care scria iulie 2022, iar pe foliile de la interior data de expirare era octombrie 2021, potrivit Agerpres.
Importatorul a informat spitalele că are autorizație de prelungire, dar să oprească medicamentul de la utilizare până la primirea unui răspuns oficial de la ANM.
DSP Sibiu a cerut, miercuri, clarificări de la ANM în legătură cu termenul de valabilitate.
Conform informațiilor Libertatea, cutiile au fost aduse în țară de firma mureșeană Bio Eel SRL. E vorba de o tranșă din cele 600.000 folii, adică 6 milioane de tablete, ce urmează să fie aduse în România din Ungaria, cu un preț aprobat de Ministerul Sănătății la 3,2 lei/tabletă.
În autorizația nr. 662 din 28.10.2021, Ministerul Sănătății confirmă că Bio Eel este autorizat să furnizeze medicamentul Favipiravir Meditop 200 mg comprimate filmate, în cantitate de 150.000 cutii (cutie cu câte 4 blistere a câte 10 comprimate filmate) „pentru a răspunde solicitării Direcției Politica Medicamentului a Dispozitivelor și Tehnologiilor Medicale din cadrul Ministerului Sănătății”.
Autorizația are o valabilitate de 12 luni.
Favipiravir este un antiviral folosit de spitalele din România în tratamentul formelor ușoare de COVID-19.
Firma le zice spitalelor să nu folosească încă produsul
În imaginile ajunse în posesia Libertatea, cutia de Favirpiravir are trecută data de expirare 10.2021 pe blistere.
Apoi, pe o etichetă atașată cutiei, apare „07 2022”.
Ziarul a intrat în posesia unui document prin care firma Bio Eel le transmite spitalelor că, deși a obținut prelungirea termenului de valabilitate al produselor, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) analizează autorizațiile și, până în momentul unui răspuns, solicită oprirea de la utilizare a medicamentului.
Până la momentul la care vă vom comunica informarea pe care o va emite ANMDM privitor la acest subiect, solicităm să opriți de la utilizare produsul Favipiravir Meditop 200 mg.
Scrisoare Bio Eel:
Bio Eel este producător de medicamente şi cosmetice pe piaţa din România, dar şi importator şi distribuitor de medicamente. Firma are contracte publice cu mai multe spitale din ţară. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, firma a semnat contracte, în ultimele trei zile, pentru distribuţia medicamentului Favipiravir în următoarele spitale: Spitalul de Urgenţă Petroşani (35 de cutii), Spitalul Municipal Dorohoi (20 de cutii), Spitalul Penitenciar Constanţa – Poarta Albă (37 de cutii), Spitalul Orăşenesc Hîrlău (70 de cutii).
Anul trecut, firma avea 178 de angajaţi şi un profit de 13 milioane de lei.
Ziarul a încercat să discute cu firma din Mureș, dar și cu Robert Ancuceanu, șeful ANM, cel care a semnat autorizația pentru Bio Eel.
Și oficialul, și firma au cerut întrebările pe e-mail, însă răspunsurile nu au venit până la momentul publicării articolului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro