La un an după ce și-a adjudecat scaunul de primar al sectorului 6, Ciprian Ciucu a pornit la drum cu unul dintre cele mai importante proiecte pentru cartierele Crângași – Giulești. Modernizarea Lacului Morii, un loc în care vechile administrații locale n-au investit nimic. Deși au existat proiecte doar pe hârtie, n-au făcut rost și de bani.
După luni bune în care echipele de muncitori au fost aproape zi de zi pe șantier, inaugurarea e la un pas să fie anunțată. Ciprian Ciucu și-ar fi dorit ca totul să fie gata pe 1 mai, dar bucureștenii mai au de așteptat.
Investiție de 3,2 milioane de euro
Chiar dacă în ultimele săptămâni a fost forfotă mare, pe șantier mai sunt multe de pus la punct. În principal zonele de acces nu sunt gata, abia urmează să fie turnat betonul în cofrajele de lemn, apoi făcută finalizarea.
Dacă drumul principal a fost asfaltat și au fost puse 11 din cele 18 pergole cu băncuțe de lemn, 62 de stâlpi de iluminat, 57 de coșuri de gunoi, dar și câteva bănci moderne, nu toate sunt finalizate și montate ca la carte.
La noua promenadă, noutatea constă în balustradele metalice pentru a nu exista accidente, dar și montarea unui sistem de supraveghere video cu 20 de camere moderne. În plus, în aceste zile se lucrează la scările de acces pentru persoanele cu dizabilități și la punerea pe poziție a structurii de beton pentru băncile tip sezlong.
Din informațiile oferite de oficialii primăriei de sector, aleea de promenadă, Lacul Morii, între Barajul Ciurel și zona Insulei Lacului Morii, va avea o lungime de 2.155 metri. Iar valoarea totală a investiției este de 15,6 milioane de lei, aproximativ 3,2 milioane de euro.
Pe toată lungimea barajului va exista și o bandă dedicată exclusiv celor care aleargă, dar momentan aceasta nu a fost trasată.
Un proiect la care ținem foarte mult, pentru că aici este zona cu cel mai frumos apus din București. Vrem ca zona să fie un punct de atracție pentru toți locuitorii, dar vrem să fim și în competiție cu zone care sunt mult mai cunoscute în București
Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6
Urmează modernizarea și amenajarea Insulei Lacului Morii
Aceasta o să fie cea de-a doua fază a proiectului început în septembrie anul trecut de oficialii Primăriei sectorului 6. În acest moment a fost lansat concursul de soluții pentru amenajarea insulei și a zonei extinse a Lacului Morii, în așa fel încât să se asigure identificarea celei mai bune soluții pentru refacerea și îmbunătățirea acestora.
„Primăria sectorului 6, alături de Ordinul Arhitecților din România, a realizat un parteneriat pentru îmbunătățirea spațiului public urban și pentru promovarea concursurilor de soluții. Vor fi organizate dezbateri și evenimente publice, vor avea loc discuții cu locuitorii despre importanța Lacului Morii, devenit un punct de interes pentru locuitorii Capitalei”, anunță oficialii de la 6.
Care este istoricul Lacului Morii
Lacul Morii este un lac de acumulare de pe râul Dâmbovița, format de acest râu în spatele barajului Ciurel, baraj executat în principal pentru protecția municipiului împotriva inundațiilor. Lucrările la lac au început în iulie 1985, iar la 21 august 1986 a fost închis stăvilarul Ciurel și apele Dâmboviței au început să se adune în spatele zăgazurilor din pământ și beton.
Este cel mai mare lac din București, cu o suprafață de 246 de hectare. Lacul a fost realizat printr-un baraj de 15 m înălțime, cu un corp central de beton, prelungit cu diguri de pământ longitudinale cu o lungime totală de 7 km. Volumul lacului este de 14,7 milioane de metri cubi.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro