Cu toate că militarii ruși s-au aflat doar o lună pe teritoriul centralei, urmele „activității” lor sunt și acum vizibile în zonă. Calculatoare furate, mașini bombardate lângă centrală, vrafuri de gunoi – imaginile rezultatului acestei invazii a „lumii ruse” au fost publicate de agenția de presă UNIAN de la Kiev. Imagini similare au apărut și pe site-ul agenției foto Hepta.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10Calculatoarele au rămas fără hard disk-uri, procesoare și plăci de bază
Chiar din primele zile ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, „lumea rusă” a fost adusă la centrala nucleară din Cernobîl cu ajutorul blindatelor și tancurilor. Cea mai afectată a fost întreprinderea de stat „Ecocentr” din orașul Cernobîl.
Cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, Ucraina a achiziționat pentru laboratorul acestei întreprinderi cu profil științific echipamente moderne de cercetare. Specialiștii ucraineni monitorizau zilnic nivelul de radiații, poluarea apei, solului și aerului.
Militarii ruși au intrat în laboratoare, au furat hard disk-urile, plăcile de bază ale calculatoarelor, monitoarele mari, iar sistemul de monitorizare a mediului ambiant a fost distrus.
„Au furat totul ce era nou. Au scos hard disk-urile, memoriile, procesoarele. Au deschis toate dulapurile. Tot spirtul a fost vărsat pe podea și ars. Au furat bunuri în sumă de mii de euro, dar au provocat pagube în valoare de milioane. Tot răul ce putea fi făcut acolo a fost făcut”, povestește șeful Secției de spectrometrie și radiometrie a laboratorului din Cernobîl, Leonid Bogdan.
Rusia a minat teritoriile radioactive din Cernobîl
După ce zona Cernobîl a fost eliberată, laboratorul și-a reluat activitatea. Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au fost la fața locului și au calculat prejudiciile aduse Ucrainei.
Specialiștii ucraineni susțin că nu au acces la teritoriile pe care le cercetau cu atenție în ultimii ani și în care observau diverse fenomene specifice după explozia din 1986. Militarii ruși au minat o parte din regiunea Kiev, dar și din zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl.
„Nu ne putem deplasa la toate punctele noastre de observate, o parte din ele sunt minate. Practic zona de 10 km din stânga râului Pripeati este minată de Rusia”, susține directorul general al întreprinderii ucrainene de stat „Ecocentr”, Serghei Kireev.
Din păcate, oricând în zona de excludere poate să explodeze o mină, iar praful radioactiv va fi mânat de vânt în orice direcție posibilă. Cernobîlul radioactiv a devenit minat și mult mai periculos.
Tranșee săpate de ruși în cea mai radioactivă pădure din lume
Militarii ruși au săpat tranșee în „pădurea morții” – cea mai radioactivă pădure din lume, care se află în apropierea centralei nucleare. Ei au trecut cu blindate și tancuri prin zona de excludere și au ridicat în aer foarte mult praf radioactiv.
Rușii nu numai că au săpat tranșee în pădurea radioactivă, dar au și stat acolo. Au mâncat, băut și dormit mai bine de o lună în zona respectivă.
Presa ucraineană scrie că nu prea este interesată de subiectul sănătății militarilor ruși care s-au retras de la Cernobîl, însă este îngrijorată de consecințele activității umane în zona de excludere.
Militarii ruși s-au temut să jefuiască centrul de control al centralei nucleare
Invadatorii ruși au intrat în centrala nucleară din Cernobîl și au furat 700 de calculatoare, 1.500 de dozimetre, sute de aparate de sudat, sisteme de dezactivare radioactivă, căști, mănuși, sisteme de stingere a incendiilor cu gaz inert, însă s-au temut să atingă centrul de control.
Specialiștii ucraineni le-au explicat rușilor că dacă se vor atinge de centrul de control al centralei de la Cernobîl, se va produce o catastrofă nucleară. Ei s-au speriat și au ales să jefuiască alte clădiri.
Deminarea Cernobîlului ar putea dura decenii, iar consecințele invaziei ruse au aprofundat criza ecologică din nordul și centrul Ucrainei, cauzată de avaria din 1986.