Corul Madrigal a cântat azi dimineaţă în foaierul Ateneului Român din Bucureşti la funeraliile maestrului Marin Constantin. Trupul neînsufleţit al lui Marin Constantin a fost depus la Ateneul Român încă de ieri la prânz. La căpătâiul lui Marin Constantin s-au aflat în permanenţă fiul acestuia, dirijorul Ion Marin, el însuşi o personalitate internaţională şi fiica defunctului, Noemi Malmrose. De la cel care fost Marin constantin au să-şi ia rămas bun şi: rudele, prietenii, colegii şi admiratori de-ai săi. Printre personalităţile care au venit să-l omagieze pe dirijor s-au numărat: celebra soprană Angela Gheorghiu, maestrul Nicolae Licareţ, directorul artistic al Filarmonicii George Enescu, Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio, Iosif Ion Pruner, dirijorul Corului Filarmonicii George Enescu şi Cornelia Andreescu, directorul Casei de Discuri Electrecord.
Prezent ieri la Ateneu, fostul preşedinte Ion Iliescu a rememorat prima întâlnire cu celebrul dirijor, în anul 1956, la un festival studenţesc din Strasbourg. Tot Ion Iliescu a fost cel care l-a ajutat pe Marin Constantin în 1963 la înfiinţarea Corului Madrigal. Şi preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe familiei îndurerate, iar premierul Emil Boc a trimis o coroană imensă de flori. Slujba de înmormântare a lui Marin Constantin a avut loc la ora 12.00, la Biserica Boteanu, iar înmormântarea la Cimitirul Bellu Evanghelic din Capitală.
Marin Constantin rămâne în istoria culturii româneşti cu un loc aparte. Fondatorul Corului Madrigal s-a născut pe 27 februarie 1925, la Urleta, judeţul Prahova. A fost recunoscut şi ca specialist în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi în muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale. Corul Madrigal a fost declarat „bun al patrimoniului universal UNESCO” în 1992, la Paris.
(fotografii: Vlad Chirea)