Protestele violente din ultimele zile, din Statele Unite, au condus la diferite măsuri de protecție în orașele mari. Spre exemplu, la New York, lucrătorii acoperă vitrinele magazinelor cu plăci și scânduri de lemn, pentru a fi ferite de furia protestatarilor care cer dreptate după moartea lui George Floyd.
Românul Andrei Crețu, stabilit în orașul de pe coasta de Est, a resimțit din plin evenimentele. „Era să fiu sigilat în bancă, în timp ce muncitorii acopereau fațadele magazinelor cu scânduri. Vorba vine, dar nu m-ar fi mirat, la ce haos e în țară”, povestește el.
El povestește că a intrat la un bancomat Bank of America de la intersecția 8th Avenue cu 42th street din New York și s-a trezit cu muncitorii care lucrau în fața vitrinei cât el era în incintă.
M-au văzut când scoteam banii și mi-au spus ‘Hai, grăbește-te, că punem astea aici și te închidem!’
Andrei Crețu:
Vitrine acoperite cu scânduri la doi pași de Times Square
Andrei Crețu a fotografiat fațadele sigilate pe strada respectivă, aflată în Manhattan, la doi pași de celebra Times Square.
El a trimis și imagini cu strada pe care locuiește, unde există un sediu al Poliției care este păzit în permanență.
12 persoane au decedat, în ultima săptămână, ca urmare a protestelor care au învăluit Statele Unite ale Americii după uciderea lui George Floyd, un bărbat ce a murit după ce un polițist l-a pus la pământ și i-a ținut genunchiul pe gât timp de 8 minute și 46 de secunde.
La 27 ani, Andrei Crețu a terminat un master la Universitatea MIT și lucrează în domeniul financiar în New York. A rămas în Statele Unite pe perioada crizei coronavirus și a fost martor la evoluția acesteia.
Citește ce a scris Andrei Crețu pentru Libertatea:
- Cineva moare aici la fiecare 10 minute de COVID-19, iar oamenii erau la plimbare. Românii sunt mai disciplinați
- Orașul american în care au murit 309 oameni sub 45 de ani și s-au scos până și coșurile de baschet. Corespondență din New York, epicentrul mondial al pandemiei COVID