„Brexit-ul nu are niciun fel de valoare adăugată, este o situaţie de tipul lose-lose şi nimeni, nici măcar Nigel Farage, nu a reuşit până acum să-mi demonstreze ce aduce pozitiv ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a declarat Barnier azi, într-o dezbatere din cadrul Summitului european al regiunilor şi oraşelor, ce are loc la Palatul Parlamentului.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Oficialul european a apreciat că respingerea în parlamentul de la Londra în urmă cu două zile, pentru a doua oară, a acordului de retragere complică şi mai mult lucrurile şi a subliniat că în cele 18 luni de negocieri s-a străduit să ”obţină un acord cu britanicii, nu unul împotriva lor”.

”Am avut o echipă extrem de competentă şi ne-am străduit să obţinem un acord cu britanicii, nu unul împotriva lor. Acesta este acordul care se dezbate acum în Camera Comunelor, este un document care nu se citeşte uşor, are 600 de pagini. (…) Brexit-ul nu are niciun fel de valoare adăugată, ci este o situaţie lose-lose. Noi regretăm, dar în acelaşi timp respectăm decizia luată de majoritatea poporului britanic. În ceea ce mă priveşte, nu a existat, nu există şi nu va exista vreo atitudine agresivă sau răzbunătoare faţă de britanici, nici vorbă de aşa ceva”, a spus Barnier.

Potrivit lui, prioritatea va trebui să fie soarta celor 4,5 milioane de cetăţeni direct afectaţi de Brexit, dintre care 3,5 milioane de cetăţeni din UE-27 aflaţi pe teritoriul britanic şi aproape 1 milion de cetăţeni britanici aflaţi în UE.

Parlamentarii britanici au supus azi la vot patru amendamente la moţiunea propusă de premierul Theresa May pentru amânarea Brexitului, după ce zilele trecute au respins atât acordul convenit de şefa executivului cu UE, cât şi varianta unui Brexit fără acord.

În moţiune a fost inclusă opţiunea pentru o scurtă amânare a Brexitului, până pe 30 iunie, dacă până în 20 martie Camera Comunelor votează totuşi un acord, sau pentru o amânare mai lungă dacă impasul persistă. Orice amânare trebuie însă aprobată şi de liderii europeni, care se reunesc pe 21-22 martie la Bruxelles, în Consiliul European.

Foto: Dumitru Angelescu

Citeşte şi:

OPINIE/ Mirela Neag, despre cât de voluntari sunt medicii voluntari din spitalele publice din România și cui fac ei bine

Urmărește-ne pe Google News