Monumentul realizat de sculptorul Constantin Baraschi în 1939, despre care s-a crezut că a fost distrus de comunişti, a fost de fapt salvat. Modura străjuieşte acum, în cimitirul Bellu Catolic, mormântul profesoarei Elly Baraschi, soţia sculptorului. Statuia de aici este originalul femeii cu ulcior pe umăr, monumentul pe care-l vedeţi acum în parcul Herăstrău, la intrarea dinspre piaţa Charles de Gaulle. Tot grupul statuar care se află acum în parc este o reconstituire realizată de sculptorul Ionel Stoicescu, în anul 2006, pe baza fotografiilor de epocă.
Modura, împreună cu cele 20 de cariatide, au fost demolate de comunişti în anii 50 pentru a face loc statuii lui Stalin. Originalul a fost descoperit recent de către Dan Ghelase, Preşedintele Asociaţiei pentru promovarea artei şi culturii tradiţionale şi de arhitectul Lucian Mihăescu.
„Din 2006, de când am căutat şi găsit în cimitirul Bellu cariatida după care s-au făcut mulajele cariatidelor din Herăstrau, mi-am propus sa găsesc statuia Modurei. Am dat peste Modura din întâmplare. Ar trebui pusă la locul ei în parcul Herăstrău”, a declarat Dan Ghelase, pentru hotnews.ro.
Istoria monumentului
Cele 20 de cariatide aşezate de-o parte şi de alta a aleii din Herăstrău reprezintă ţărănci din Muscel şi Mehedinţi cu ulcioare pe cap. În capătul lor, pe mijlocul aleii de la intrarea Charles de Gaulle se află Modura, o femeie despre care legenda spune că i-a oferit apă lui Carol al II-lea atunci când acesta a sosit pe pământ românesc. Regele a emis şi o moneda înfăţisând-o pe Modura.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro