Şi vacanţa aceasta a fost una cât se poate de profitabilă pentru hotelierii de pe Valea Prahovei, dar şi pentru cei care au mici afaceri prin zonă. La rândul lor, miile de turişti care au mers zilele acestea la munte au profitat de o vreme perfectă. Mulţi dintre ei au petrecut primele zile ale anului pe pârtie, astfel că la instalaţiile de transport pe cablu, care au început să funcţioneze pe 1 ianuarie cu aproximativ două ore mai târziu decât programul normal, a fost mai toată ziua coadă.
La Sinaia, în prima zi a Anului Nou, mii de oameni au început să urce, de pe la orele prânzului, în Valea Dorului şi Valea Soarelui, la 2050 de metri altitudine în Bucegi.
„A fost plin muntele. Au fost temperaturi între minus nouă şi minus cinci grade, vizibilitate foarte bună pe întreg domeniul schiabil şi condiţii excelente pentru schi”, a declarat Maria Floricica, director al firmei care administrează domeniul schiabil al staţiunii Sinaia.
Şi în staţiunea Buşteni sute de turişti au petrecut pe pârtia Kalinderu prima zi a anului, dar şi prima parte din a doua zi a lui 2019. Di nefericire, pentru unii dintre ei distracţia s-a terminat la spital, după ce s-au accidentat.
Astfel, la Bușteni, pe 1 ianuarie salvamontiştii au avut patru intervenţii pentru coborârea de pe pârtie a unor schiori care s-au accidentat, iar pe 2 ianuarie, în doar câteva ore, au avut loc alte şapte astfel de intervenţii, a declarat pentru Libertatea şeful Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc. Este vorba despre fracturi, entorse şi contuzii produse ca urmare a unor accidente cauzate de neatenţie sau de lipsa de experienţă.
Intervenții ușoare pe traseele montane din Bucegi
Numărul turiştilor accidentaţi în primele două zile anului se adaugă altor 30 de turişti care au ajuns la medic după ce au căzut pe pârtie din 24 decembrie, de când s-a deschis sezonul de schi la Buşteni, până la sfârşitul anului care tocmai s-a încheiat.
Vestea bună este că în ultimele zile ale anului 2018 şi la începutul lui 2019 nu a fost nevoie de intervenţii dificile ale salvamontiştilor din Buşteni pe traseele montane, aşa cum se întâmpla în alţi ani. Una dintre explicaţii poate fi faptul că telecabina care urcă la Babele este nefuncţională de mai mult timp, iar cei care nu sunt învăţaţi cu muntele şi care în alţi ani urcau cu telecabina şi se rătăceau pe trasee au stat pe lângă unităţile de cazare şi în staţiune.
Şi la Azuga sute de turişti s-au îmbulzit pe pârtie, bucurându-se de peisajul feeric de iarnă şi de soarele blând de ianuarie.
După distracţia de Revelion, miercuri a început marea îmbulzeală spre casă: sute de maşini s-au deplasat în coloană pe drumul către Bucureşti. Conform poliţiştilor, coloanele de autoturisme s-au întins pe kilometri întregi, de la Comarnic până la Buşteni. Iar acei şoferi care şi-au încercat norocul pe varianta DN 1 A, pe ruta Vălenii de Munte – Ploieşti, nu au avut mai mult noroc, pentru că şi pe acest drum s-a circulat tot în coloană miercuri după-amiază, viteza medie de deplasare nedepăşind 40 de kilometri pe oră.
Valul de turişti care pleacă miercuri de pe Valea Prahovei nu lasă însă staţiunile pustii. Joi, la Azuga începe sezonul tabelelor de schi pentru copii. Astfel, sute de elevi din toată ţara, însoţiţi de instructori, vor lua cu asalt pârtiile Sorica şi Cazacu, unde vor învăţa tainele unuia dintre cele mai iubite sporturi de iarnă.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro