Parcul Cișmigiu din București începe să arate cât de cât a parc. Chiar dacă au rămas multe de pus la punct, autoritățile locale au început să mai miște câte ceva pentru ca parcul să aibă aerul de altădată.
„Podul Mare” a fost reabilitat
Pe 9 mai 2021 Libertatea a scris pentru prima dată despre problemele cu care se confruntă cel mai vechi parc din București, în special despre starea precară a Podului Mare, un simbol și un monument istoric.
De curând, Nicușor Dan a anunțat că „lucrările de consolidare și renovare au fost finalizate”. În prezent, reprezentanții Trustului de Clădiri Metropolitane fac ultimele finisaje, apoi va demara procedura de recepție a obiectivului.
„Podul nu a fost niciodată reabilitat, fiind făcute doar mici reparații. Din cauza degradării, acesta reprezenta un real pericol pentru vizitatori. De aceea, erau extrem de importante reparațiile capitale care să asigure stabilitatea și siguranța construcției” a spus primarul.
Al doilea pod se degradează
Doar că odată finalizată această investiție, autoritățile bucureștene se vor îndrepta spre un nou obiectiv. Vorbim despre „Podul de Nuc”, construcție ce datează din 1859, fiind una dintre cele mai vechi lucrări ale Bucureștiului.
Ultima reparație capitală a podului fiind în 1930, acum 93 de ani! Construcția are forma unor false trunchiuri de arbori, cu crengile împletite, executate în totalitate din ciment cu armătură metalică.
Podul face legătura între Aleea Platanului şi Aleea Magnoliei. Cei de la Administrația Parcurilor din Capitală arată că „podul pietonal are o lungime de 11,1 metri, iar lățimea de 4,20 metri, cu balustrade ornamentale de 15,5 metri”.
În prezent, podul are mai multe elemente decorative care au început să crape, să se desprindă, iar multe bucăți de beton chiar să se prăbușească în albia lacului.
Când începe reabilitarea?
Nicușor Dan a anunțat în 2022: „Am realizat expertiza podului și vom demara prin ALPAB, instituție coordonată de viceprimarul Horia Tomescu, lucrările pentru consolidarea şi reabilitarea acestuia”.
În urma unei expertize efectuate în 2019, „podul se află într-o stare de degradare avansată, atât la nivelul suprastructurii, cât și la nivelul infrastructurii. Sunt necesare lucrări de reabilitare pentru aducerea sa în parametri normali de funcționare”.
Din informațiile ziarului, acțiunea de reabilitare totală va începe în această vară sau cel târziu în toamnă.