Craiova, județul Dolj. Elevii Școlii ”Mircea Eliade”, 1220 în total, vor avea parte, prin rotație, de ore în aer liber, în curte. În clasa-amfiteatru, așa cum au numit-o profesorii, pot învăța simultan peste 40 de elevi, păstrând distanța de siguranță și normele igienico-sanitare impuse de autorități, informează Ziarul de Craiova.
Ideea a pornit de la dorința de a avea un spațiu în curtea școlii unde să poți să lucrezi cu o clasă întreagă, chiar în condițiile în care aplicăm scenariul galben sau chiar scenariul roșu, pentru că este în aer liber. Cea mai bună formă ca să ții un colectiv mare de copii la un loc și să ai efect educațional este clasicul amfiteatru, pe care grecii l-au inventat și nu au făcut-o degeaba.
Directoarea Genoveva Ioana:
Clasa în aer liber va fi disponibilă tuturor celor 39 de clase, dintre care 6 sunt pregătitoare.
”În curând o să avem și table”
”Amfiteatrul va rămâne permanent, chiar și când va trece pandemia, pentru că e util să desfășori ore în aer liber, de la Istorie, Desen și până la Matematică. În curând o să avem și table aici”, e explicat managerul unității.
Clasa a fost făcută cu efortul comun al mai multor părinți. Noi, profesorii, am participat la partea de vopsit, a fost plăcerea noastră. Tema e un curcubeu.
Directoarea Genoveva Ioana:
Comuna Bucovăț, județul Timiș. Școala gimnazială a amenajat banci și mese colorate sub corturi. Asta ar putea proteja ”clasele” de ploi.
Comuna Rășinari, Sibiu. Școala a mutat bancile și scaunele afară, în aer liber, sub corturi amenajate.
Comuna Cislău, județul Buzău. Orele vor începe după scenariul verde, ceea ce înseamnă că elevii vor veni la școală, respectând măsurile de protecție împotriva răspândirii coronavirusului. Însă, tocmai pentru a fi siguri că riscul îmbolnăvirii este cât mai mic, dascălii au venit cu ideea amenajării unei clase în aer liber, în care, prin rotație și în funcție de necesitatea fiecărui colectiv, să învețe toți elevii, informează Șansa News.
Noi promovăm starea de bine în școală și am căutat soluții cât mai bune pentru elevii noștri. Am reușit să amenajăm această clasă în aer liber. A fost o săptămână de muncă, astfel încât elevii și cadrele didactice să înceapă acest an școlar în condiții optime.
Loredana Olteanu, director Școala Gimnazială Cislău:
Primul pas a fost pictarea pereților exteriori ai școlii astfel încât totul să fie cât mai atractiv pentru cei mici. Băncile din clasă au fost înlocuite cu canapele colorate din paleții donați de un antreprenor local. În final, clasa din aer liber are 20 de locuri, suficiente pentru ca o clasă întreagă de copii să poată desfășura orele în siguranță.
Ore în grădină
O profesoară din Alba Iulia, Dana Andro, a marcat debutul anului școlar încă din 10 septembrie: o activitate în aer liber cu copiii, la Grădina din Cetate. Cei mici au avut invitat un cadru medical, care le-a vorbit despre regulile de igienă, responsabilitate și distantare socială. Clasa a fost amenajată în aer liber.