Mai întâi au fost litigii. 23 de ani – după spusele Consiliului Județean, proprietarul clădirii. „Peste 15 ani”, după spusele conducerii Institutului de Medicină Legală din Craiova. Apoi, ani de promisiuni fără efect.

În luna octombrie 2020, când Libertatea a scris despre starea deplorabilă a sediului aflat la doi pași de centrul orașului, clădirile împlineau șapte decenii. În cea principală și în anexa de la intrare, pereții dădeau semne că se surpă, iar tencuiala părea că se agață, cu ultimele puteri, de clădire.

Intrarea în IML Craiova, în octombrie 2020

1950 fusese anul construirii clădirilor, mai întâi fabrica de dulciuri, apoi sediul pentru Medicina Legală din Bănie.

„Sper că prind și eu, până la pensie, măcar o zi într-o clădire renovată”, spunea Eugenia Zăvoi, directoarea INML Craiova, în octombrie 2020.

S-au apucat de lucru la sfârșit de aprilie

Visul medicului legist a prins contur la sfârșit de aprilie, la 6 luni după articolele din ziar. Consiliul Județean, cel care a promis inclusiv într-un răspuns pentru Libertatea că va începe, cât mai curând, renovarea clădirilor, s-a apucat de lucru.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

„Având în vedere cele de mai sus, precum și starea de degradare a imobilului, vă asigurăm că, în prezent, CJ Dolj depune toate eforturile în vederea reabilitării acestui obiectiv de investiții, urmărind cu prioritate solicitarea de fonduri europene”, conchidea CJ Dolj corespondența cu ziarul Libertatea.

Consiliul Județean menționa, printre motivele întârzierii, atât problemele cu moștenitorii clădirii, transformați în peste două decenii de procese, dar și licitația la care, conform CJ, nu s-a înscris nicio firmă între 2016 și 2018.

Clădirea aflată în paragină de la intrare e deja renovată

„Renovarea a început de la sfârșitul lunii aprilie”, a menționat Eugenia Zăvoi, care a punctat că de investiție se ocupă Consiliul Județean.

„Nu mai credeam. Parcă nici nu îmi vine să cred”, a adăugat medicul legist.

În acest moment, una dintre clădiri, cea de la intrare, cea a cărei imagine se viralizase pe rețelele de socializare în toamna lui 2020, a fost deja renovată.

Clădirea de la intrare, înainte de renovare

Acum se lucrează la fațada clădirii principale, unde s-au montat deja geamuri termopan.

Clădirea de la intrare, renovată

Costă 316.000 de euro

Contractul pentru renovarea clădirilor (corpuri C1, C2, C3 și C5 din strada Vasile Alecsandri, nr. 20, așa cum apare în SEAP) este de 1,55 de milioane de lei, aproximativ 316.000 de euro.

Câștigătorul a fost desemnat, pe 1 aprilie, Construct Invest Carpați.

În contract intră atât reparațiile de exterior, cât și de interior, precum și refacerea rețelelor electrice, termice sau sanitare.

Urmărește-ne pe Google News