Calea Moșilor 113. Un șobolan iese din ascunzătoare și căută de mâncare într-unul din sacii cu resturi menajere care așteaptă să fie ridicat de firmele de salubritate.
„Sunt zeci de șobolani în zona asta! Nimeni, dar absolut nimeni nu ia nicio măsură. Nu ne putem lăsa nepoții să iasă singuri în fața blocului că cine știe ce se poate întâmpla”. Doamna Maria e pensionară. Are 74 de ani și stă cu un băț în mână, în dreptul unei băncii ca să-și păzească nepotul.
Spune că în zonă mișună șobolanii de dimineață până seară, iar problemele sunt și mai grave: „Mi-a arătat băiatul cel mare zilele trecute un video pe internet cum erau șobolanii în tăvile de la patiserii. Ce să mai comentăm?!”.
Primăria Capitalei: „prezintă pericol pentru sănătatea umană”
Conform medicilor, șobolanii pot transmite şi boli, iar faptul că oamenii lasă resturi de mâncare la care șobolanii pot ajunge ușor nu face decât să-i ajute să se înmulţească.
În ultimele luni, Primăria Generală, dar și primăriile de sectoare au folosit tot felul de tratamente pentru deratizarea spațiilor exterioare. Din informațiile oferite de autorități, acestea folosesc produsul raticid Racumin Paste, „care este amplasat în stații de intoxicare PVC care au un design special și sunt prevăzute cu sisteme de fixare a raticidului, care nu permit accesul altor animale în afara de șoareci și șobolani”.
Conform PMB, „raticidul este destinat eliminării rozătoarelor (șoareci și șobolani) care, prin natura habitatelor pe care le frecventează, prezintă pericol pentru sănătatea umană, întrucât sunt purtători de germeni patogeni (bacterii, virusuri) sau ectoparaziți (purici, căpușe)”.
Pentru cei care vor să reclame prezența șobolanilor în zona blocurilor în care locuiesc, aceștia trebuie să sune la numărul de telefon 0752.041.898, sau pot scrie la adresa de mail sesizări@cmeib.ro.
Ultima acțiune a PMB, în iunie
Municipalitatea din București a aplicat tratamente pentru combaterea şobolanilor la mijlocul lunii iunie, prin Compania Municipală Eco Igienizare.
Atunci s-a intervenit cu cel de-al treilea tratament de deratizare pe terenurile aferente imobilelor cu spaţii destinate locuinţelor colective, respectiv asociaţii de locatari/proprietari, cămine studenţeşti şi de elevi, locuinţe sociale și parcări de reşedinţă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro