În fața acestei situații, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și cei ai Spitalului buzoian reacționează și spun că oriunde se petrece un act medical este risc de infecție nozocomială.

Pe de altă parte, conducerea Spitalului Județean Buzău anunță că a declanșat o anchetă internă și că va sesiza Poliția pentru că un document ca cel făcut public poate produce panică în rândul celor care au trecut prin maternitate în ultima perioadă.

Medicul epidemiolog Carmen Scîntei a declarat, miercuri, că stafilocoul auriu a fost izolat luna trecută în aeromicroflora din Secția de Neonatologie a Maternității Buzău. Ulterior, o infirmieră a fost descoperită purtătoare de stafiloc auriu și a fost trimisă acasă, unde se află și acum.

Imediat, au fost dispuse sarcini clare către personalul medical. De asemenea, s-au luat măsuri de limitare, pe cât posibil, a vizitelor în unitatea medicală.

„Descoperirea unor germeni te obligă să iei imediat o atitudine, ceea ce s-a si întâmplat. Am impus realizarea unor dezinfecții terminale în toate spațiile acestui compartiment, lucru care se desfășoară destul de greu pentru că e greu să muți copil cu incubator în alt salon, apoi să-l aduci înapoi, tot circuitul acesta care trebuie verificat si asigurat se desfășoară dificil, însă am fixat un alt program de dezinfecții care presupune un alt ritm, mult mai alert pentru a nu ne confrunta cu situația în care se găsesc alte maternități din țară” , a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei.

Planul de măsuri transmis de Direcția de Sănătate Publică Spitalului Județean Buzău a fost implementat de urgență astfel că managerul unității, Claudiu Damian, a transmis, miercuri, că în Maternitatea Buzău nu sunt riscuri de îmbolnăvire pentru bebeluși și mămici.

Autoritățile medicale admit că în timpul controlului desfășurat luna trecută au depistat o încărcătură microbiană în creștere la Neonatologie, însă aceasta ar fi fost determinată de numărul mare de nașteri din ultima perioadă. Între timp, ar fi fost înlăturată în urma implementării unui program strict trasat personalului medical.

Pe de altă parte, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, spune că situația nu este una neobișnuită pentru că oriunde se petrece un act medical pot apărea și astfel de infecții asociate.

„Maternitatea Buzău nu iese cu nimic din rata evoluției infecțiilor asociate la nivel național, suntem mult sub, avem o rată a infecției de 0. 22 la sută”, a mai spus Scântei.

Odată izbucnit scandalul provocat de publicarea în mediul online a documentului care arată izolarea în Maternitatea Buzău a stafilococului auriu, conducerea Spitalului Județean anunță că a demarat o anchetă pentru că actul este unul intern. Mai mult decât atât, managerul Claudiu Damian spune că va anunța Poliția pentru că publicarea acestui document nu a făcut altceva decât să provoace panică în rândul populație.

Acest caz de la Maternitatea Buzău vine în contextul izbucnirii amplului scandal de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, unde, de la sfârşitul lunii octombrie şi până în prezent s-au înregistrat aproape 20 de cazuri confirmate de bebeluși infectați cu stafilococ auriu. Bebeluşii ar fi fost infectaţi cu bacteria periculoasă după naştere, în maternitate.

Citește și:

Poveste impresionantă! Simona a primit un rinichi, apoi, un soț. Viața după transplantul renal pentru prima pacientă operată la Iași

 
 

Urmărește-ne pe Google News