De joi, când a început atacul forțelor armate ruse asupra Ucrainei, stațiile de metrou au devenit buncăre. În imaginile postate pe paginile de socializare se văd adulți și copii deopotrivă, sute de oameni care s-au adăpostit în stații și chiar și în trenurile de metrou oprite în stații.

Jurnalistul ucrainean Mike Sapiton, unul dintre mulții rezidenți ai Kievului refugiați la metrou, a povestit pentru BBC că vinerea lui a început cu el trezindu-se la primele ore de la sunetul a ceea ce spunea că sunt explozii de rachete balistice. Atunci a decis că trebuie să caute un adăpost.

Chiar autoritățile au decis ca stațiile metroului să fie folosite ca refugiu pentru cei care nu au apucat să părăsească orașele. Oamenii nu știu cât timp vor sta în subteran și și-au luat cu ei doar strictul necesar, așa că își împart mâncarea și apa unii cu alții.

Valentyna Dylova a fugit și ea la metrou din calea bombelor. Spune că se simte îngrozită de cât de puternic se aud exploziile chiar și în subteran.

„Nu sunt singură”, a declarat femeia pentru Newsweek. „Sunt cu soțul meu și cu alte sute de oameni care se ascund aici. Oamenii au venit aici cu animalele lor de companie, stau întinși pe jos cu copii, copii mici”.

„Unii dintre ei dorm, au cedat în fața oboselii, alții se țin tari, în ciuda situației. O parte dintre ei discută, își fac prieteni, încearcă să destindă un pic atmosfera”, a mai spus ea.

Mii de oameni s-au refugiat la metrou din momentul în care au început bombardamentele | Foto: Profimedia
Și trenurile de metrou, nu doar stațiile, s-au umplut de oameni | Foto: Profimedia
Stațiile de metrou au devenit adăposturi antibombă | Foto: Profimedia

Străini uniți în suferință, oamenii refugiați la metrou au spus rugăciuni, au cântat și s-au îmbărbătat.

Unul dintre tinerii aflați în subteran, care a fugit în hainele de casă și-n papuci din apartamentul său aflat la etajul doi al unui bloc, după ce a simțit cum clădirea se cutremură din temelii din cauza bombelor, a primit de la un agent de poliție o geacă și o pătură.

Pe rețelele de socializare sunt distribuite, de asemenea, tot mai multe fotografii cu ucraineni care părăsesc zonele de conflict sau se refugiază în subteran cu animalele de companie în brațe ori în cuști de transport. Ei refuză să-și abandoneze câinii și pisicile.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News