Pe 4 noiembrie este celebrată Ziua Internațională a Stiloului. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când scrierile cu cerneală au început să fie celebrate în lume. Cu ocazia acestei zile, la Biblioteca Națională din București a avut loc o expoziție de stilouri care le-au aparținut unor scriitoare și scriitori români.
„Acesta este un Pelikan, se găsește în comerț”, începe un tur al vitrinei în care sunt expuse câteva zeci de stilouri și scrieri. Tot acolo sunt expuse și câteva bare de celuloid care n-au mai apucat să fie stilouri.
De sus, vitrina pare o capsulă care protejează aceste obiecte vechi de zeci de ani. „Din ăsta am avut și eu”, zice un puști de vreo 10 ani și-și lipește degetul de sticlă. Este nepotul scriitorului Marin Preda, venit astăzi la Bibliotecă alături de părinții lui.
„Condeiul portăreț fără sfârșit”
„Stiloul este un instrument de scris care ne-a urmărit de aproape două secole”, spune colecționarul Petre Crăciun, cel care deține o parte dintre stilourile expuse astăzi la bibliotecă. Face referire la Petrache Poenaru, cel care brevetează în anul 1827 primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris, cu titlul Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală.
În expoziția de la București au fost expuse și instrumentele de scris folosite de Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Ioan Aurel Pop, Alex. Ștefănescu, Varujan Vosganian, Adrian Cioroianu sau Ion Cristoiu.