Acum un an, autoritățile din Wuhan impuneau primul lockdown pentru combaterea noului coronavirus, care făcea deja ravagii în metropola cu 11 milioane de locuitori.
Autoritățile acționaseră cu întârziere, mai ales că primele informații despre pneumonia infecțioasă misterioasă circulau deja încă de la sfârșitul lui 2019.
Multă vreme după aceea, oficialii au fost acuzați că au încercat să ascundă aceste informații, pedepsindu-i pe cei care încercau să facă lumină.
Doctorul Li Wenliang, unul dintre cei care au tras un semnal de alarmă și care a fost sancționat pentru asta, a devenit un erou. El a și murit, ulterior, de COVID.
Săptămâna trecută, un raport interimar al unei comisii independente numite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat China pentru răspunsul inițial la epidemie, spunând că „măsurile de sănătate publică ar fi putut fi aplicate mai viguros”.
Cel mai probabil, concluziile nu îi vor mulțumi pe criticii Chinei.
Când măsurile au fost în cele din urmă luate, pe 23 ianuarie 2020, au fost unele foarte stricte. Lumea nu mai văzuse așa ceva. Din ianuarie până în iunie, orașul a fost sigilat practic de restul țării.
Metoda, deși una dură, care limita dramatic libertățile oamenilor, a avut efecte: numărul de cazuri a scăzut semnificativ.
Cifrele oficiale spun că țara a avut în jur de 100.000 de cazuri de infectare și aproximativ 4.800 de decese de COVID. Criticii spun că aceste cifre sunt manipulate și că ele ascund o realitate mai sumbră.
Oricum, spre deosebire de cele mai multe țări, China nu s-a confruntat cu al doilea val, deși unele focare apar ocazional.
În a doua jumătate a anului 2020, pe fondul scăderii dramatice a numărului de cazuri, aproape întreaga Chină a revenit la o oarecare normalitate.
Situația este valabilă și pentru Wuhan.
Pe 31 decembrie, când mare parte din populația lumii petrecea ultima noapte din an în case, locuitorii din Wuhan erau cu miile pe străzi și în cluburi, pentru a sărbători momentul.
În weekend, în vreme ce europenii se lovesc de interdicția de circulație pe timp de noapte, tinerii din Wuhan ies în cluburi, scrie agenția AFP, citată de South China Morning Post.
Există multe măsuri de siguranță. La intrare, clienților li se ia temperatura, iar în multe cazuri, aceștia trebuie să arate o aplicație care dovedește că sunt sănătoși.
Intrarea mai multor jurnaliști AFP într-unul din cluburi a fost interzisă, după ce aplicațiile lor au dezvăluit că fuseseră în prealabil la Beijing.
Teoretic, măștile sunt obligatorii și chiar sunt purtate de cele mai multe ori. Dar deseori, oamenii renunță la această protecție.
E ca un soi de declarație de victorie, la un an de la momentul unei carantine fără precedent.
„Am fost închis în casă timp de trei luni. Dar țara a combătut virusul foarte bine și acum pot ieși liniștit”, spune pentru AFP, din club, un bărbat de 30 de ani, care se identifică sub numele Xu.
De la oameni de afaceri până la cetățeni, toți insistă că sub acest aer de normalitate, traumele pandemiei rămân încă și sunt destul de puternice.
Un manager de club susține că, în ciuda aparențelor, industria sa a fost lovită puternic și încă se resimte. „În comparație cu alte lockdown-uri din alte țări, țara noastră este cel puțin pe jumătate deschisă, dar clienții încă au o nesiguranță”, spune pentru AFP Li Bo.
Acesta estimează că numărul clienților a scăzut, în medie, cu 60-70%.
Aceeași senzație este valabilă și pe străzile orașului, care arată că viața pare să fi revenit la normal.
„Pandemia a lăsat în urmă un efect, chiar dacă nu este vizibil la suprafață”, explică pentru BBC Han Meimei, un locuitor al orașului.
„Există o traumă în sufletul multor oameni din acest oraș”, adaugă el.
Și totuși, scrie BBC, printre mulți chinezi există o senzație – susținută de propaganda de stat – că țara lor a combătut pandemia mai bine decât restul lumii.
Mai mult, Beijingul face eforturi să schimbe ideea că virusul e originar din Wuhan.
Autoritățile chineze insistă că, deși patogenul a fost detectat mai întâi aici, el ar fi putut apărea în alt colț al lumii.
Presa de stat a sugerat recent că pandemia ar fi originară, de fapt, din altă țară, poate Spania, poate Italia sau chiar SUA și a speculat că virusul ar fi ajuns în China prin intermediul importurilor de mâncare congelată, o afirmație care stârnește îndoielile experților.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7