Nea Ioan – obiecte din răchită
Nea Ioan (80 de ani) vinde obiecte din răchită la ieşirea din Puchenii Moşneni, sensul spre Bucureşti. Dă cu “doi poli” (4 lei) coşuleţele şi măturile din nuiele şi cu 10 lei târnele. E supărat pe tinerii din sat, care nu vor să-l ajute. “Le dau 30 de lei pentru o zi de muncă, dar nu vor să audă. Dar la distracţie sunt primii, în fiecare seară fac «nuntă» la bar”, se plânge bătrânul.
Tanti Elena – mături
Tanti Elena (71 de ani) vinde măturici la intrare în Puchenii Moşneni, sensul spre Ploieşti. Le dă cu 5 lei. Are şi rogojini, care costă 15 lei. “Până acum câţiva ani, le făceam noi, dar am îmbătrânit şi ni le face un văr. Eu mi-am rupt o mână, în timp ce bărbatul meu a rămas cu probleme grave la un braţ din cauza sârmelor pe care le-a tras când făcea măturile”, ne-a spus femeia.
Tanti Florica – ouă şi lapte
Tanti Florica (75 de ani) e din Pucheni, dar vinde ouăşi lapte în Potigrafu, din primăvară până-n toamnă, în faţa casei unei rude care “are ieşire” la DN 1. “Mai vin miliţienii şi fac gălăgie, dar nu mi-e frică de ei. Doar de «ăl de Sus» mă tem”, ne spune băbuţa, care adaugă că “afacerea” merge cât să-i permită să-şi cumpere “o pâine”.
Tanti Vasilica – fructe şi legume
Tanti Vasilica (60 de ani) vinde legume, fructe, lapte şi ouă la intrare în Potigrafu, sensul spre Ploieşti. Din când în când, mai ia câte o amendă de la Poliţie, pentru că, deşi are autorizaţie, îşi ţine marfa lângă drum. “Păi, dacă o bag în curte, cum îmi cer ei, cine mai opreşte la mine la poartă să cumpere?”, se întreabă femeia.
Nea Costel – pitici de grădină
Din “peisaj” nu putea lipsi nea Costel Becu (63 de ani), creatorul de pitici de grădină din Săftica, devenit celebru după ce a apărut într-o reclamă la bere. Însă notorietatea nu-i prieşte ilfoveanului: “Domne, de când presa a scris de «Fabrica de pitici», s-a dus dracu totul! Suntem în faliment. Dacă până de curând eram singuri pe DN 1, acum a apărut concurenţa, aşa că piticii stau în curte şi nu-i mai ia nimeni”, ni s-a plâns nea Costel.
Nea Ion – mobilierde brad
Nea Ion stă chiar la ieşirea din Puchenii Mari, sensul spre Ploieşti. Cum de la 17 ani a învăţat tâmplăria, cu asta se îndeletniceşte şi acum, când a ajuns la 80 de ani. Face din lemn de brad fotolii, mese şi scaune pentru curte. “Studiez reviste de afară, aşa că sunt la curent cu ultima modă”, se laudă bătrânul. Lucrurile ieşite din mâinile sale au ajuns în Olanda, în Germania, în Belgia. O masă cu şase scaune costă 1.200 de lei, iar un fotoliu, 250 de lei.
Iată ce poţi cumpăra de la localnici
Poţi cumpăra de la marginea drumului ouă, lapte, ţuică, vin, cartofi, mobilier din răchită, mături, piatră de râu, gresie, faianţă, teracotă, materiale de construcţii, rogojini, scaune, porci şi găini vii, schiuri, drujbe, case din lemn, flori, obiecte religioase, palmieri şi alţi copaci în ghivece, căruţe de decor, leagăne, hamace, pitici de grădină, dar şi produse de sezon: urzici, porumb de fiert, ciuperci, verdeaţă, pepeni, căpşune, cireşe şi alte fructe şi legume.
Pont
Din proprie experienţă, vă spunem că preţurile cresc cu cât sunteţi mai aproape de Bucureşti. Noi am păţit-o în toamnă, când pe o farfurie cu ghebe ni s-au cerut 2,5 lei la intrare în Ciolpani, 5 lei la ieşire şi 10 lei în Tâncăbeşti! Contează şi maşina pe care o conduceţi. O vânzătoare ne-a explicat: “Doar nu o să vă cer la fel ca unuia cu o Dacie veche!”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro