Război pe plajă
Forțele navale au mobilizat resurse impresionante pentru acest exercițiu. Fregata „Regele Ferdinand”, o corvetă, o nava purtătoare de rachete, o companie de infanterie marină şi un detașament de scafandri de luptă au fost în centrul antrenamentelor din poligonul de la Capu Midia. Americanii au adus în Marea Neagră o navă spectaculoasă de desant și câteva zeci de vehicule amfibii. Nu doar atât. Bulgaria, Franța, Georgia și Ucraina au trimis, de asemenea, militari în județul Constanţa.
Acest exercițiu are loc într-o perioadă agitată la nivel internațional. Cursa înarmărilor dintre NATO şi Rusia continuă, la un nivel nemaiîntâlnit de la încheierea Războiului Rece. Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia şi puternic militarizată, se află la doar câteva sute de kilometri de țărmul românesc. Analiștii militari spun că în acest moment există un dezechilibru în zona Mării Negre, în care Rusia tinde să dețină supremația.
De altfel, scenariul exercițiului nu are la bază o amenințare clasică, ci una de tip hibrid, adică acțiuni militare prin forțe care nu sunt asumate oficial de către un stat. Infanteriștii marini din România şi Statele Unite au exersat lupta urbană, în orașe populate, dar și anihilarea unei grupări militare ostile printr-un desant.
Recent, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin , a anunţat că ţara sa a început să dezvolte o rachete indestructibilă.„A început faza activă a testelor cu noul sistem de rachete care conţine o rachetă intercontinentală grea, pe care am numit-o ‘Sarmat’. Acest sistem de rachete va înlocui sistemul ‘Voievod’ creat în perioada URSS. Posibilităţile ‘Sarmat’ sunt mult mai mari. Numărul şi puterea vectorilor de luptă sunt mai mari decât în cazul ‘Voievod’. Acest sistem poate fi utilizat în orice condiţii şi în orice situaţie. Sarmat este o armă redutabilă. Sistemul de apărare antirachetă nu constituie un obstacol pentru ea”, a avertizat Vladimir Putin.
A urmat şi reacţia NATO. „Declaraţiile ruse care ameninţă să vizeze aliaţi sunt inacceptabile şi contraproductive”, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice”, Oana Lungescu, citată de Agerpres.
Anul achizițiilor pentru forțele navale
România şi-a dat seama că este vulnerabilă la Marea Neagră şi a dat drumul procedurilor pentru cumpărarea de nave de luptă noi şi modernizarea celor existente. „Am lansat procedura specifică pentru construcția celor patru corvete multifuncţionale, care se vor produce – aceasta este condiţia de bază – într-un şantier naval din România, prin transfer tehnologic, iar cu offset-ul de la cele patru corvete se vor moderniza cele două fregate pe care Marina Română le are de modernizat”, a spus Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale, în momentul demarării acestei proceduri.
Tot ministrul Apărării a lansat discuția despre cumpărarea a trei submarine noi. „Programul referitor la submarine este în analiză, în momentul de faţă, la Forţele Navale Române. Se discută despre tipul de submarin pe care să-l putem avea în dotarea forţelor navale. Încă nu avem definitivată această analiză tehnică pe care ne-o dorim. Odată ce analiza tehnică va fi gata, paşii sunt următorii: vom merge, ca şi cu orice alt program major de înzestrare, în CSAT pentru a obţine aprobarea pe acest program major de înzestrare şi vom solicita, de asemenea, aprobarea Parlamentului pentru acest program major de înzestrare. Eu, când am vorbit de submarine, am spus că solicitarea este de a avea în dotare trei submarine. Este un program pe termen mediu şi lung. În opinia noastră, ar putea începe după 2020 o astfel de achiziţie, dar totul se face prin dialog competitiv, pentru că ne dorim ca lucrurile să se deruleze cât mai mult în favoarea statului român. Dialog competitiv înseamnă transparenţă maximă, respectarea prevederilor legale româneşti, dar şi europene şi, în ultimă instanţă, ne interesează foarte mult offset-ul de la astfel de contracte, cum este de pildă cel de la corvete, unde offset-ul va fi folosit pentru modernizarea fregatelor din dotarea Forţelor Navale Române”, a afirmat Mihai Fifor, într-o conferinţă de presă organizată la sediul MApN, la sfârşitul lunii februarie.
Citeşte şi:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro