Oana Ardelean a executat joi zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99. A urcat în carlinga aeronavei pe locul al doilea, cel dedicat instructorului, iar pe locul din față, cel destinat elevului, a luat loc instructorul său, care a avut rolul de a-i evalua calitățile de pedagog având în vedere că în scurt timp Oana va urca în avion cu elevi ai Academiei Forțelor Aeriene care vor fi pentru prima dată la manșa unui avion.
„O misiune foarte bine pregătită, foarte bine executată, nu am avut niciun pic de emoție ca elev în această misiune. Cunosc foarte bine pilotul cu care am zburat și nu a ajuns în această poziție întâmplător Are calitățile necesare pentru a fi în cabina a doua a acestui avion. Are calitățile necesare unui instructor răbdare și dedicația, puterea de a transmite experiența acumulată și în primul rând empatia care la femei este mai ușor de atins. Pe lângă acestea are o experiență profesională foarte bună care i-a oferit posibilitatea de a ajunge aici și dezinvoltura cu care execută manevrele”, a spus, după aterizare, instructorul Marius Ioniță, cel care și-a evaluat joi eleva.
Proaspătul instructor vorbește foarte detașat despre examenul dat joi, care îi atestă calitatea de instructor și spune că era un lucru firesc în cariera sa, deși în istoria Forțelor Aeriene Române, chiar dacă mai există femei-pilot, niciuna nu a devenit instructor pe un astfel de tip de avion.
„Cred că este o continuare normală a carierei mele de pilot, eu am ales să fac asta de când eram la cursul de bază. Sunt prima femeie-instructor pe un avion cu motor cu reacție, dar nu cred că este mai greu sau mai ușor pentru o femeie decât pentru un bărbat. Ai nevoie de aceeași îndemânare, aceleași calități, aceeași pasiune și dragoste de zbor, atât doar că de acum încolo responsabilitatea mea nu mai este ca cea a unui pilot, ci voi răspunde și de elevii care vor veni la cursurile academiei. Nu sunt cu nimic mai specială decât alte femei-pilot, atât că eu am ales să rămân aici pentru a fi instructor. Acum îi voi învață pe alții dar și eu voi învăța de la alții. Poate nu voi învăța să zbor de la studenții mei, dar sigur voi învăța de la ei să fiu un bun profesor”, a spus Oana Ardelean.
Înaintea examenului susținut joi, Oana a participat alături de instructorul său la un briefing înaintea zborului în care a luat la cunoștință condițiile meteorologice pentru zborul pe care îl avea de executat, după care a urmat echiparea pentru zbor, luarea în primire și verificarea aeronavei și zborul propriu-zis într-o zonă rezervată.
Practic, Oana i-a explicat „elevului” său și a executat în același timp viraje de luptă, looping-uri și tonouri pentru ca acesta să își poată da seama de capacitatea acesteia de a se face înțeleasă.
După 30 de minute de zbor, aeronava IAR 99 a fost adusă la sol de către proaspătul instructor în aplauzele personalului tehnic.
Oana Andreea Ardelean are 30 de ani, este din Slobozia și a decis să devină pilot încă din clasa a VII-a, deși Academia Forțelor Aeriene Române nu accepta la acea vreme femei. A absolvit Liceul Militar din Breaza și abia după ce a absolvit liceul femeile au început să fie admise la aviație.
„Din clasa a VII-a am decis că vreau să mă fac pilot. Nu știu de ce mi-a plăcut, m-a atras. Nu am avut persoane în familie care să lucreze în armată, nu am crescut pe aerodrom, și nici nu am avut camera tapetată cu postere cu avioane. E adevărat că mi-a plăcut Top Gun, dar cui nu i-a plăcut? A fost filmul generației mele”, a mai spus Oana Ardelean.
Oana Andreea Ardelean este pilot în cadrul Escadrilei 2 Instrucţie de la Boboc din anul 2011. De-a lungul carierei, a absolvit cursuri de pregătire profesională atât în ţară, cât şi în SUA şi a parcurs integral programul de pregătire pentru a deveni instructor pe aeronava cu reacţie IAR 99.