Fotografia de mai jos a fost realizată la summitul G7 din Germania, la 7 iunie 2015. În imagine apar președintele Consiliului European Donald Tusk, premierul japonez Shinzo Abe, premierul Canadei Stephen Harper, președintele SUA Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței Francois Hollande, premierul Marii Britanii David Cameron, premierul Italiei Matteo Renzi și președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker. De atunci, scena politică internațională a suferit modificări foarte importante.

Pe 4 noiembrie 2015, Stephen Harper a piedut alegerile în fața tânărului Justin Trudeau, care a devenit premierul Canadei. Următoarea schimbare a survenit în vara acestui an. Pe 24 iunie, la o zi după ce britanicii au votat pentru Brexit, David Cameron a anunțat că va demisiona pe 13 iulie. El a fost înlocuit în funcție de Theresa May.

Următoarea schimbare? Pe 8 noiembrie, Donald Trump a provocat o supriză și a câștigat alegerile din SUA. Astfel, moștenirea lui Barack Obama este acum amenințată, după ce candidata pe care acesta o susținea, Hillary Clinton, a fost învinsă de excentricul miliardar.

Pe 1 decembrie, Francois Hollande a anunțat că nu va candida pentru un nou mandat, o decizie fără precedent pentru un președinte în exercițiu. Premierul francez Manuel Valls va încerca să devină candidatul stângii franceze. În cazul în care va reuși, el îi va înfrunta pe Francois Fillon și pe Marine Le Pen. Socialiştii francezi vor organiza în luna ianuarie alegerile primare pentru a-şi desemna prezidenţiabilul.

Cea mai recentă schimbare este cea de duminică. Pe 4 decembrie, Matteo Renzi și-a anunțat demisia, după ce a suferit o înfrângere dureroasă în cadrul referendumului susținut de el privind reformele constituționale.

În același timp, cum Uniunea Europeană traversează o perioadă dificilă, Donald Tusk și Jean Claude Juncker riscă să fie dați deoparte, notează BBC.

În același timp, Angela Merkel va încerca să obțină un nou mandat în 2017, în timp ce premierul japonez Shinzo Abe ar urma să facă același lucru în 2018. “Ce diferență pot face 17 luni”, notează jurnaliștii de la BBC News, în încheiere.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News