Juriul internațional a analizat 38.575 de fotografii din 93 de țări și a ținut cont de originalitate, excelența tehnică și practica etică.
Fotografa americană Karine Aigner a câștigat marele premiu al ediției cu o fotografie realizată în Texas, intitulată The Big Buzz: mai multe albine-cactus sunt înfășurate în jurul unei singure femele!
La fel ca multe specii de albine, albinele-cactus sunt amenințate de schimbările climatice și de pierderea habitatului.
„Micile albine, ca marii rivali pentru o femelă”
Karin Aigner este a cincea femeie din istoria competiției care a câștigat premiul cel mare în istoria competiției.
Președintele juriului, scriitoarea Rosamund „Roz” Kidman Cox, a remarcat „simțul mișcării și intensității imaginii: micile albine-cactus devin mari rivali pentru o singură femelă”.
Katanyou Wuttichaitanakorn, un tânăr de 16 ani din Thailanda, a câștigat titlul „Young Wildlife Photographer of the Year 2022”, pentru imaginea sa, a gurii deschise a unei balene Bryde.
Fanonii sunt lamele cornoase fixate de maxilarul superior al balenelor, un „sistem de filtrare” în interiorul gurii balenelor
Fotograful a surprins momentului în care șarpele de șobolan de Yukatan prinde un liliac în zbor, din aer, înainte de a se retrage în crăpătura sa cu prada.
Păsările flamingo și „oglinda de pe cer”
Fotograful a înfruntat răul de înălțime în Anzi pentru a surprinde imaginea. Salar de Uyuni, sud-vestul Boliviei, este cea mai mare salină din lume și este cunoscută drept „oglinda de pe cer”. Salina găzduiește, de asemenea, una dintre cele mai mari mine de litiu din Bolivia. Exploatarea amenință viitorul păsărilor flamingo din zonă.
Doi Ibex Alpin luptă pentru supremație! Grație măsurilor de conservare reușite astăzi există peste 50.000 de exemplare.
Fotograful surprinde un exemplar de dropie de Houbara, în insulele Canare.
În Kinko Bay, Japonia, stelelor de mare care depun icre se ridică și se leagănă!
Ndakasi, salvată la vârsta două luni, după ce familia ei a fost ucisă de mafia cărbunelui, în brațele salvatorului și îngrijitorului ei de 13 ani, rangerul Andre Bauma. Locație: Centrul Senkwekwe, Parcul Național Virunga, Republica Democratică Congo.
În regiunea Mării Ciukci, urșii migrează de obicei mai spre nord în timpul verii, în urma retragerii gheții de care depind pentru vânătoarea de foci, principala lor hrană. Aici, urșii „investigatori” sunt filmați cu o dronă, pe insula Koliucin, Ciukotka, Rusia.
Dr. Doug Gurr, directorul Muzeului de Istorie Naturală, a conchis: „Fotografiile cu animale sălbatice ne oferă priveliști de neuitat din viața speciilor sălbatice, împărtășind detalii nevăzute, comportamente fascinante, raportări de prim-plan despre crizele climatice și ale biodiversității și nevoia urgentă de a lua măsuri pentru a o proteja”.
Expoziția cu cele mai bune fotografii va face un turneu în Marea Britanie și la nivel internațional, în locații din Australia, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Noua Zeelandă, Elveția, SUA și multe altele.
Foto: www.nhm.ac.uk/wpy