Portalul american specializat în informații despre presă și politică, Mediaite, a realizat o analiză a deciziei editorialistice de la New York Times și a strâns reacțiile mai multor reporteri, redactori și editori de la alte publicații din lume despre această decizie.
Imaginea, realizată de fotojurnalista Lynsey Addario, arată trupurile a doi copii și al mamei lor întinse pe asfalt, în vreme ce alături soldați ucraineni încearcă să salveze un tânăr care avea puls la momentul realizării fotografiei. Bărbatul a murit și el ulterior, era un prieten de familie care încerca să ajute la evacuarea copiilor și a mamei ucise.
Editorul de știri al cotidianului britanic The Guardian, Joanna Walters, a numit decizia de a publica imaginea fără blur pe prima pagină „curajoasă” și a remarcat că este „întotdeauna o dezbatere agonizantă cum să descriem războiul, cum să rămânem echilibrați”.
Corespondentul diplomatic al New York Times, Edward Wong, a comentat postarea colegei lui de la The Guardian: „Editorii New York Times au luat o decizie importantă de a pune fotografia lui Lynsey Addario pe prima pagină. Din nou, forțele ruse au tras cu obuze de mortier în sute de civili ucraineni, în timp ce fugeau. O mamă și cei doi copii ai ei au fost uciși aici. Acest lucru se întâmplă în toată Ucraina.”
„Pentru a traversa aproximativ o sută de metri de stradă expusă, pe marginea podului, aproape de Kiev, oamenii care căutau să fugă în capitală au format grupuri mici și au fugit împreună”, a scris New York Times. „Soldații au fugit, au luat copiii sau bagajele și au alergat să se adăpostească în spatele unui perete.”
„Obuzele de mortier au căzut mai întâi la aproximativ 100 de metri de pod, apoi a urmat o serie de explozii zgomotoase într-o secțiune de stradă unde oamenii fugeau”, se mai arată în articol. Atunci au fost loviți mama și copiii ei, împreună cu prietenul care-i ajuta să se evacueze.
Afișarea unor imagini necenzurate cu cadavre în mass-media de masă nu este o practică obișnuită din multe motive, deși New York Times a mai făcut acest lucru în trecut, cum ar fi când a relatat despre un atac din 2019, la un hotel din Nairobi.
Ziarul american a fost criticat pentru acea decizie, dar a oferit o declarație în Poynter, apărându-și alegerea ca fiind „un act de echilibrare între nevoia de sensibilitate și respect și misiunea noastră de a arăta realitatea acestor evenimente”.
„Vrem să fim respectuoși cu victimele și cu ceilalți afectați de atac”, a scris New York Times despre fotografia din 2019. „Dar credem, de asemenea, că este important să oferim cititorilor noștri o imagine clară a ororii unui astfel de atac. Aceasta include afișarea unor imagini care nu sunt senzaționale, dar care oferă o idee reală a situației”.
Actuali și foști reporteri au reacționat acum pe Twitter și par să recunoască valoarea jurnalistică pe care a oferit-o imaginea familiei ucise din Ucraina, care arată „realitățile neigienizate ale războiului”.
Brett Mcleod, corespondentul în Europa al canalului TV 9News Australia, a scris: „Să publici imagini cu cadavre e extrem de rar în mainstream media. Dar această primă pagină din New York Times arată un moment oribil al acestui război.”
Caitlin Doornbos, corespondent la Pentagon, a remarcat și ea: „Sunt sigură că a fost o decizie dificilă să pună asta pe prima pagină în New York Times, dar e important să arăți lumii realitățile neigienizate ale războiului, mai ales când pentru unii e greu să înțeleagă consecințele invaziei ruse din Ucraina dincolo de combustibilul de la pompele din America.”
Jurnalistul și antropologistul Scott Carney a punctat, într-o postare: „Mulțumesc lui New York Times că a arătat adevărata violență a războiului. Există o tendință de a masca violența în presă, nearătând cadavre sau sânge, dar asta ne face să ignorăm efectele reale ale violenței. Războiul e iadul!”
O altă jurnalistă cu notorietate internațională, australianca Sophie Mc Neill, a scris: „Cred că New York Times a luat decizia bună să pună fotografia sfâșietoare și tulburătoare a lui Lynsey Addario pe prima pagină. Aceasta este realitatea despre ceea ce se întâmplă în Ucraina și noi nu avem voie să întoarcem privirea!”
În fine, Steve Beynon, reporter de front la Fox News, spune: „E bine să nu cosmetizăm războiul și să arătăm cum e el de fapt!”
New York Times este un cotidian american, al treilea ca circulație din Statele Unite, fondat în urmă cu 171 de ani, timp în care a câștigat 132 de premii Pulizer, cele mai prestigioase din lumea presei, un record. Este al 18-lea cel mai citit cotidian din lume.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!