Unic candidat, Ciucă „a luptat” singur pentru șefia partidului din care face parte de mai puțin de doi ani. El a pășit încrezător printre cei aproape 1.300 de delegați și membri de partid, a făcut selfie-uri cu toată lumea și a dat mâna cu tinerii din partidul juniorilor liberali.
„Cetățenii români s-au săturat de gâlceavă și de toate aceste discordii care apar în spațiul public. Important e să avem stabilitatea necesară să putem guverna țara”, a spus Ciucă înainte de Congres, când a ajuns la Parlament, însoțit de alaiul său de susținători.
Discordie și gâlceavă
Premierul militar s-a prezentat în fața partidului pentru a fi „ales” președinte imediat după plecarea bruscă a lui Florin Cîțu de pe această funcție. Cîțu a demisionat în urma presiunilor interne, după ce liberalii i-au reproșat că strică relația lor cu PSD și că are o imagine slabă care trage partidul în jos în sondaje.
La șefie, doar cu derogare
Ca să poată „candida”, Ciucă a avut nevoie de o derogare. Nu este primul. Și Klaus Iohannis a avut nevoie de una, în 2014, dar și Florin Cîțu, în 2021. Derogările au fost necesare pentru că le-a lipsit vechimea de cinci ani în partid. Fără cinci ani experiență, un liberal nu poate candida la șefia partidului.
Cu tot efortul derogărilor, niciunul dintre ei nu a rezistat în funcția de președinte al partidului mai mult de șase luni. Din motive diferite.
Spre deosebire de Congresul din 25 septembrie, când Florin Cîțu și echipa sa „câștigătoare” preluau conducerea partidului, și la care au fost peste 5.500 de delegați, la acesta au fost mai puțini participanți – cu câteva mii mai puțin. Iar președintele Klaus Iohannis nu a participat de această dată.
Valori, patriotism, stabilitate
Rând pe rând, foștii susținători ai lui Cîțu, care s-au mutat în tabăra lui Ciucă, au vorbit pe scenă despre „viitorul stabil” al PNL, despre „schimbarea în bine din mers”, despre cum premierul „este un om care întotdeauna și-a făcut datoria față de români și de țară” și „guvernează bine”.
S-a vorbit mult despre „stabilitate”, „patriotism”, dar mai ales, despre „valori”.
De altfel, încă din scrisoarea de la începutul moțiunii sale de 24 de pagini, generalul Ciucă spune că „a aderat” la aceste valori ale partidului din care face parte, vorbește despre „câștigarea independenței naționale”, despre „Marea Unire” și aderarea la UE. „Avem istorie și suntem datori să construim un viitor pe măsură”, spune el în scrisoarea olografă.
În moțiune, se insistă mult pe aceste „valori”, un cuvânt care apare în text de 36 de ori. Patriotismul este invocat de nu mai puțin de 23 de ori, iar „stabil” sau „stabilitate”, de opt ori. „România puternică”, promisă de Ciucă, este menționată de șapte ori.
Nicolae Ciucă a aflat vestea anticipată deja că este noul președinte al partidului într-o sală mai mult goală și în aplauze anemice. Le-a mulțumit apoi susținătorilor săi, dar și tinerilor liberali prezenți, despre care a spus că „se vor mândri că au preluat de la noi o țară stabilă și o țară puternică”.
Fuga de jurnaliști
Deși cu discursul pregătit pentru liberali, Ciucă a fost mai puțin sigur pe el în fața jurnaliștilor. Întrebat dacă are de gând să facă „un pas în spate”, în cazul în care măsurile sale pregătite în moțiune se vor dovedi „populiste” și de eșec, premierul a râs și a arătat că poate face fizic un pas înapoi, în spatele pupitrului, pe holul Parlamentului.
Nu a vrut să comenteze acuzațiile de plagiat, despre care a scris pe larg jurnalista Emilia Șercan, spunând că trebuie „să lăsăm instituţiile să-şi prezinte concluziile asupra acestui subiect”. A lăsat în aer întrebările mai multor reporteri, plecând în mijlocul conferinței de presă de la finalul Congresului.
Ciucă nu a vrut să vorbească nici despre acțiunile de kompromat la adresa Emiliei Șercan.
Congresul PNL s-a încheiat fără emoții și fără surprize. Un delegat de 89 de ani, cu căciulă neagră și jachetă de piele maro, a plecat de la Parlament pe o ploaie mocănească, sprijinindu-se în baston, cu legitimația albastră pe care scrie „delegat” încă atârnându-i la gât. A spus cu voce tare un gând aflat în colțul multor minți care au pus astăzi ștampila pe numele lui Ciucă: „N-am încredere în el. Dar l-am votat, că nu aveam pe cine altcineva. Măcar are experiență militar, poate asta va conta”.