O localitate în alte zile atât de liniştită, Şumuleu Ciuc s-a însufleţit şi în 2022, ca în fiecare an, de Rusalii. Doar că anul acesta, oamenii au avut un motiv în plus să mulţumească în rugăciunile lor: că trăiesc.
Dealul credinței din Şumuleu Ciuc s-a umplut din nou de oameni și rugăciuni, la primul pelerinaj liber de restricții după doi ani de pandemie. Catolicii au venit în număr mult mai mare decât anul trecut, când evenimentul a avut loc pe baza unei derogări.
Pe traseul pelerinilor s-au înşirat tarabe cu băuturi, îngheţată, colaci secuieşti, steaguri secuieşti, suvenire şi produse ale meşteşugarilor locali, de la tălăngi la pălării de paie.
Dotaţi cu scăunele pliante şi umbrele, oamenii au ascultat slujbele fie lângă catedrala din Şumuleu Ciuc, fie pe dealul apropiat, unde a fost, de asemenea, instalat un altar.
Spovedanie la cort
Lângă catedrală, în corturi cu măsuţe şi scaune, călugării franciscani au spovedit credincioşii.
În parc, aşezaţi direct pe iarbă, oamenii au ascultat slujba la difuzoare.
La Şumuleu Ciuc au venit oameni de toate vârstele, în grupuri sau în familie, cu maşini sau cu autocare. Mulţi dintre ei au venit din afara României pentru această ocazie.
Ascensiunea pe Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic reprezintă o parte importantă, dar nu obligatorie a pelerinajului. Convoaie de credincioşi, sprijiniţi în beţe de schi sau în toiege, împingând cărucioare pentru copii sau purtându-şi bagajele în spate, au adus culoare şi viaţă pe cărările abrupte care duc spre statuia făcătoare de minuni.
Aglomeraţie, dar curat ca-n palmă
În ciuda numărului mare de oameni, n-a apărut nici măcar umbra unei înghesuieli. Oamenii au stat la coadă cuminţi – pentru apă sfinţită, pentru a se închina sau pentru a cumpăra gogoşi şi cafea. Iar pe jos, pe dalele vechi de secole sau în iarbă, era curat ca în palmă – niciun pet, nicio hârtie, niciun muc de ţigară.
Bucuroşi să se regăsească fără a fi jenaţi de măşti sau de spaimă, oamenii şi-au purtat cu mândrie costumele tradiţionale, oprindu-se când cineva dorea să-i fotografieze.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro