Libertatea a stat de vorbă cu trei dintre tinerii care fac parte din „echipa de intervenție”: Dragoș Chelariu, 26 de ani, Bogdan Codreanu, 24 de ani, și Daniel Palade, 27 de ani, dar și cu părintele Petrică Lehaci.
Preotul a explicat că ideea le-a venit când au realizat, văzând urgențele ivite de-a lungul timpului în locuri publice, inclusiv biserici, că nu sunt pregătiți într-un domeniu vital.
„Mă refer la primul ajutor care poate fi acordat de către oricine. M-am gândit atunci că ar fi bine ca și în cadrul bisericii să avem un colectiv care să acționeze în caz de nevoie”, explică părintele Petrică Lehaci.
Leacuri băbești versus tehnici de resuscitare
La cursurile din ianuarie, teoretice și practice, tinerii au învățat tehnici de resuscitare, cum să facă un masaj cardiac, cum să bandajeze plăgile închise sau deschise sau ce să facă în cazul unor crize de epilepsie.
„Am dorit să facem aceste cursuri, să ajutăm dacă e cazul. Sunt noțiuni de care aveam nevoie: spre exemplu, în caz de leșin știam ce știe toată lumea. Că victima se stropește cu apă pe față. Aici am învățat o manevră în care ajuți circulația sangvină cât își revine pacientul, care stă întins”, povestește Dragoș Chelariu.
Tinerii cred că astfel de noțiuni sunt cruciale și că ar trebui predate în școli, pentru că vor putea fi aplicate oricând în viața reală.
La rândul său, Bogdan Codreanu a povestit că la o săptămână de la absolvirea cursurilor a fost pus în situația de a ajuta o persoană care suferise o criză de epilepsie în stradă.
„L-am așezat în poziție laterală de siguranță, ca să nu se înece”, spune tânărul de 24 de ani.
La fel ca Dragoș, și Bogdan știa care sunt „leacurile băbești” în astfel de situații.
„Oamenii cred că se înțeapă bolnavii epileptici cu un ac. Am învățat însă că nu se face asta, că nu are absolut nici o legătură”, mai spune Bogdan.
Preotul Petrică Lehaci spune că în parohie în momentul de față se strâng bani pentru cumpărarea unui defibrilator performant, care costă 3.000 de euro, și pe care tinerii au învățat deja să lucreze.
„Una e să acorzi primul ajutor, alta e să ai aparatura necesară. Sperăm să nu fie nevoie de ea”, mai spune părintele.
Peste câteva luni, tinerii vor mai face o serie de cursuri și vor merge pe teren cu cei de la Serviciul Voluntar de Ambulanță din Iași, ca să capete experiență.
„La noi la biserică se va înființa un departament al Serviciului Voluntar de Ambulanță și va fi aici un echipaj care va ajuta acest ONG dacă va fi nevoie”, a explicat și Daniel Palade.
Biserica Sf. Nectarie este una dintre cele mai impresionante din Iași, alături de Catedrala Mitropolitană.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro