Corespondentul în străinătate al Fox News, Trey Yingst, a declarat că „oficialii din Orientul Mijlociu cred că ne apropiem de ora zero”.

Israelul nu şi-a revendicat responsabilitatea pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh, dar nici nu a negat-o. În plus, Israelul se pregăteşte şi pentru represalii din partea grupării şiite Hezbollah, aliatul Iranului în Liban, după eliminarea comandantului său şef Fuad Shukr la Beirut.

Tot luni, un jurnalist de la publicația Axios a anunțat că Iranul este pe punctul de a ataca direct Israelul şi este probabil să o facă în câteva zile. Reporterul Barak Ravid a citat pentru aceste informații două surse care cunosc direct această problemă.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a confirmat luni că a discutat la telefon duminică seară cu omologul său american, Lloyd Austin, la scurt timp după ce Pentagonul a ordonat desfăşurarea unui submarin cu rachete ghidate în Orientul Mijlociu.

De asemenea, Gallant a declarat că forţele sale se află într-o stare de „vigilenţă şi pregătire” în eventualitatea unui atac iminent ca represalii în urma morţii lui Haniyeh şi a asasinării comandantului-şef al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, într-un atac de data aceasta asumat de armata israeliană.

Între timp, liderii din Marea Britanie, Franţa şi Germania au emis luni o declație comună în care cer Iranului şi aliaţilor săi să „se abțină de la atacuri care ar escalada și mai mult tensiunile regionale” din Orientul Mijlociu.

„Suntem profund îngrijorați de tensiunile crescute din regiune și uniți în angajamentul nostru față de dezescaladare și stabilitate regională. În acest context, și în special, facem apel la Iran și la aliații săi să se abțină de la atacuri care ar escalada în continuare tensiunile regionale și ar pune în pericol oportunitatea de a conveni o încetare a focului și eliberarea ostaticilor”, au scris președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Keir Starmer. 

Urmărește-ne pe Google News