Donald Trump plănuiește să organizeze mai multe mitinguri – precum cele din campania electorală – pentru a-și susține demersurile legale prin care încearcă să conteste rezultatele alegerilor din 3 noiembrie, scriu luni Axios și Fox News.
În afară de mitinguri, Trump mai plănuiește să folosească în această campanie necrologurile oamenilor morți care, potrivit taberei președintelui, ar apărea ca votanți în alegeri.
Campania lui Trump trimite totodată echipe însărcinate cu renumărarea voturilor în mai multe state disputate, printre care Georgia, Arizona și Pennsylvania.
În ciuda acestor eforturi, scrie Fox News, consilierii și aliații lui Trump au admis, sub acoperirea anonimatului, că acțiunile legale nu vor face decât să amâne inevitabilul.
Unii dintre aceștia au precizat chiar că se tem de faptul că demersurile președintelui vor submina încrederea cetățenilor în alegeri.
Dar Trump și cei mai apropiați aliați, au precizat sursele, încearcă să își mențină baza loială de suporteri chiar și în cazul unei înfrângeri.
Noi procese deschise de Rudy Giuliani
Duminică, avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, a declarat că două acțiuni legale au fost înaintate în Pennsylvania, dincolo de cele deja existente.
Până la finalul acestei săptămâni, a spus Giuliani, tabăra lui Trump va fi depus încă patru sau cinci acțiuni în instanță, aducând totalul la aproximativ zece.
În acest stat crucial pentru victoria finală, observatorii republicani nu au primit acces pentru a observa procesul de numărare a voturilor, a acuzat Trump.
Dar instanța a aprobat acest lucru deja în momentul în care i s-a cerut, un lucru admis și de avocații lui Trump în timpul unui alt proces ulterior, scrie Financial Times.
Acum, avocații președintelui spun că peste 21.000 de voturi ar fi fost exercitate în numele unor persoane decedate în Pennsylvania. Cazul se bazează pe analiza unui grup conservator, care acuză includerea acestor 21.000 de persoane decedate pe listele electorale.
Biden conduce cu peste 40.000 de voturi în acest stat.
În Michigan, Georgia și Nevada, acțiunile legale depuse de tabăra președintelui au fost respinse.
În Arizona, oficialii campaniei președintelui au precizat că au depus o acțiune în instanță, susținând că mii de votanți au fost privați de drepturile electorale.
Cazul susține, printre altele, că buletinele de vot însemnate cu markerul nu au fost numărate în districtul Maricopa County, o acuzație deja demontată de oficialii electorali, care au spus că acest lucru nu este adevărat.
Renumărarea voturilor este posibilă în Wisconsin, dar mai ales în Georgia, însă în mod istoric, procesul de renumărare a adus o variație de maxim câteva sute de voturi de la rezultatul inițial.
Această eventualitate nu ar schimba foarte mult situația, în condițiile în care Biden conduce cu 20.000 de voturi în Wisconsin și cu 10.000 în Georgia.
Singurul caz aflat la Curtea Supremă
Deocamdată, niciunul dintre aceste cazuri nu a ajuns la Curtea Supremă, așa cum a amenințat Trump.
Acolo se află însă deja un caz în care este contestată validitatea buletinelor de vot trimise prin poștă înainte de 3 noiembrie, dar primite după ziua alegerilor în Pennsylvania.
Curtea Supremă din Pennsylvania a permis această practică, dar republicanii speră să o interzică, printr-o decizie a Curții Supreme a SUA.
Chiar dacă republicanii ar avea succes în acest demers, este neclar cât de mult ar schimba situația. Numărul de voturi vizate de o asemenea decizie este undeva la maxim câteva mii, potrivit unor estimări, mult sub avansul de peste 40.000 de care se bucură acum Biden.
Deocamdată, oficialii electorali din Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania și Nevada, atât republicani, cât și democrați, au declarat că nu au văzut nereguli majore și nici cazuri importante de fraudă sau de activități ilegale.