Mai multe vedete și directori ai Fox News își exprimau în privat neîncrederea cu privire acuzațiile de fraudă electorală lansate de Donald Trump după alegerile SUA din 2020 pierdute în fața lui Joe Biden, chiar în timp ce televiziunea continua să difuzeze multe dintre aceste afirmații în emisiuni, scrie New York Times.
Prezentatorii Tucker Carlson, Sean Hannity, Laura Ingraham și alte persoane din cadrul companiei i-au insultat și ironizat în mod repetat pe consilierii lui Trump în mesajele private schimbate între ei, arată dosarul depus în instanță joi de Dominion Voting Systems, producătorul mașinilor de vot folosite la scrutin.
Dominion a dat în judecată televiziunea conservatoare pentru defăimare și cere despăgubiri de 1,6 miliarde de dolari, susținând că jurnaliștii au ignorat în mod deliberat adevărul și au promovat teorii ale conspirației, deoarece „minciunile erau bune pentru afacerile Fox”.
Compania a indicat exemple în care invitații și gazdele Fox au afirmat, spre exemplu, că mașinile de vot ale Dominion au fost concepute pentru a manipula alegerile în favoarea autocratului venezuelean Hugo Chavez și că erau echipate cu un algoritm care putea șterge voturile unui candidat, pentru a le transfera celuilalt.
Propaganda nord-coreeană „este mai nuanțată”
Transcrierea mesajelor, inclusă în dosarul depus în instanță, sugerează opiniile reale ale vedetelor Fox cu privire la teoriile echipei lui Trump.
„Sidney Powell minte, apropo. Am prins-o. Este o nebunie”, i-a scris Tucker Carlson lui Ingraham pe 18 noiembrie 2020, cu referire la consiliera lui Trump care promova intens teoria fraudării alegerilor în direct la Fox.
„Sidney este complet nebună. Nimeni nu va lucra cu ea. La fel și cu Rudy”, i-a răspuns Ingraham, vorbind despre Rudy Giuliani.
„Telespectatorii noștri sunt oameni de treabă și o cred”, a adăugat Carlson, clarificând că el nu o crede.
Mesajele arată, de asemenea, că îndoielile cu privire la teoriile echipei lui Trump erau împărtășite la cel mai înalt nivel al Fox Corporation, Rupert Murdoch, președintele companiei, calificând afirmațiile lui Trump drept „lucruri cu adevărat nebunești”.
Președintele Fox News, Jay Wallace, a concluzionat la un moment dat că propaganda nord-coreeană „este mai nuanțată” decât cea a moderatorului Lou Dobbs de la Fox Business, între timp concediat din companie.
În emisiunea sa de la Fox Business Network, „Lou Dobbs Tonight”, Dobbs promova constant în perioada postelectorală teza fraudării alegerilor. Emisiunea lui Dobbs a fost anulată în februarie 2021, scrie Business Insider.
Memoriul depus de Dominion în instanță mai susține că Suzanne Scott, directoarea executivă a Fox News Media, era perfect conștientă de faptul că afirmațiile lui Trump erau nefondate.
Când un alt ziar al lui Murdoch, The New York Post, a publicat un editorial în care îi cerea lui Trump să renunțe la scandal și să accepte înfrângerea, Scott l-a distribuit pe scară largă în rândul personalului său. Murdoch i-a mulțumit apoi pentru acest gest.
Fox News insistă că și-a făcut treaba jurnalistică
În apărarea sa, de asemenea depusă joi la tribunal, Fox a susținut că, prin relatarea acuzațiilor de fraudă ale lui Trump, televiziunea a făcut ceea ce ar face orice organizație media: a raportat și comentat o chestiune de actualitate.
Oficialii Fox au menționat de asemenea că multe dintre programele televiziunii nu au susținut afirmația că alegerile au fost furate.
„Unele gazde au privit cu scepticism afirmațiile președintelui; altele le-au privit cu speranță; toți le-au recunoscut ca fiind subiecte de știri”, a precizat memoriul Fox.
Oficialii Fox au mai spus că în memoriul său, compania Dominion a ales citate scoase din context și s-a concentrat foarte mult pe fapte care sunt „irelevante în conformitate cu principiile de bază ale legii defăimării”.
În proces, Dominion trebuie să dovedească că Fox a acționat cu rea intenție, mai exact, că invitații, gazdele și directorii televiziunii știau că ceea ce se spunea în direct era fals și totuși au permis promovarea teoriei.
Cazurile de defăimare eșuează în mod frecvent, dar experții juridici au observat că argumentele Dominion par relativ puternice, scrie New York Times.
Oamenii de la Fox, îngrijorați de pierderea audienței
Memoriul Dominion mai arată că în perioada post-electorală, vedetele și directorii de la Fox News se temeau să nu-și piardă audiența.
Asta în condițiile în care o parte din publicul televiziunii a migrat spre alternativele conservatoare de știri prin cablu – Newsmax și One America Network (OAN), după ce Fox News i-a atribuit lui Joe Biden victoria în Arizona, un stat-cheie pentru rezultatul final.
De fapt, experții electorali ai Fox au fost primii care au prognozat victoria lui Biden în Arizona, gest care a atras o serie de telefoane și mesaje furioase din partea taberei lui Trump.
Iar unele vedete nu au fost mulțumite de această decizie „Am muncit din greu pentru a construi ceea ce avem”, i-a transmis Carlson producătorului său, Alex Pfeiffer, pe 5 noiembrie 2020, potrivit dosarului. „Nenorociții ăștia ne distrug credibilitatea. Asta mă înfurie”, a adăugat el.
Pe 12 noiembrie, tot Carlson s-a înfuriat după ce reportera Fox Jacqui Heinrich a demontat, pe Twitter, o afirmație falsă a lui Trump pe tema alegerilor.
„Vă rog să o dați afară”, a spus Carlson, într-un schimb de mesaje cu Ingraham și Hannity. „Trebuie să se oprească imediat. Face rău în mod clar companiei. Prețul acțiunilor a scăzut. Nu este o glumă”, a adăugat el.
Heinrich și-a șters tweet-ul până a doua zi dimineață.