Mărturiile lui Frances Haugen cu privire la neregulile identificate în timp de lucra pentru Facebook au dinamitat imaginea gigantului tech. Inginera este sursa primară a unei investigaţii Wall Street Journal, bazată pe zeci de mii de documente interne ale Facebook şi în care a vorbit despre cât de periculoşi sunt algoritmii platformei şi cum pot utilizatorii să fie manupulaţi prin intermediul acestora.
Haugen a vorbit şi în faţa senatorilor americani despre faptul că reţeaua socială dăunează copiilor, este o sursă de divizare şi slăbeşte democraţia. Fosta angajată i-a acuzat pe managerii Facebook că erau la curent cu aceste ameninţări şi că au pus profitul mai presus de siguranţa utilizatorilor. Astfel, Haugen a cerut senatorilor legiferarea activităţii platformelor de socializare deţinute de Facebook după modelul companiilor producătoare de ţigări.
Într-un interviu pentru CBS, Haugen a spus că demersul său a fost deteminat de pierderea unei persoane apropiate din cauza teoriilor conspiraţiilor.
„Avertizorii de integritate precum Frances Haugen arată nevoia urgentă pentru stabilirea unor reguli democratice în lumea online, în interesul utilizatorilor. Dezvăluirile sale arată conflictul inerent între modelul de business al platformei şi interesul utilizatorilor. Acest lucru arată că avem nevoie de reguli pentru moderarea conţinutului şi de obligaţia transparenţei în Europa“, a explicat eurodeputata Anna Cavazzini, preşedinta Comisiei pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor, potrivit unui comunicat al PE.
Astfel, Haugen a fost invitată să vorbească în Parlamentul European despre descoperirile sale din perioada în care a lucrat pentru Facebook. Eurodeputaţii susţin că experienţa sa poate ajuta la combaterea discursului instigator la ură şi a dezinformării online, prin reglementarea modelului de business care foloseşte algoritmi pentru a vinde publicitate.
Decizia a fost luată în cadrul Comisiei pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor, care are următoarele competențe la nivel european: supravegherea și controlul legislativ al normelor UE privind piața unică, inclusiv piața unică digitală, politica vamală și protecția consumatorilor.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!