Legea face parte din reformele pe care președintele Emmanuel Macron le-a promis în timpul campaniei electorale. Potrivit acesteia, cetățenii au dreptul să facă o greșeală cu bună-credință în relațiile lor cu autoritățile, fără a risca să fie pedepsiți de la prima încălcare a legii.
Totuși, dacă administrația va putea să dovedească faptul că persoana a acționat cu rea-credință, atunci sancțiunile se vor aplica.
Și chiar dacă legea pornește de la principiul că ”a greși este omenește”, conform modificării aduse legii acest lucru este permis doar o dată. De altfel, la deschiderea dezbaterilor parlamentare pe acest subiect, Gérald Darmanin, ministrul însărcinat cu Acţiunea şi Conturile publice, a declarat că guvernul a ascultat „francezii cărora le plac serviciile publice, dar nu și administrația”.
Parlamentarii vor trebui să analizeze zeci de alte articole din proiectul de lege privind extinderea dreptului de a face greşeli. Acest drept nu fi acordat în mai multe cazuri, precum domeniul sănătăţii publice.
Proiectul de lege se referă la diverse subiecte, de la modificarea procedurilor pentru obţinerea unui acord de instalare a unor ferme eoliene marine, la posibilitatea de a face donaţii către biserici prin SMS.
Citește și: Gest impresionant făcut de un polițist pentru un bărbat fără adăpost care își dorea să facă un duș