Potrivit grupurilor de activiști, consumul acestei delicatese tradiționale franceze – piciorușele de broască, de obicei sotate cu usturoi și suc de lămâie sau prăjite în pesmet – atinge cote maxime în timpul sezonului de Crăciun în Franța, aproximativ 100 de milioane de broaște fiind ucise în fiecare an pentru aprovizionarea pieței.
Acum, ONG-urile Robin de Bois și Pro Wildlife au lansat o campanie de socializare pe rețeaua X (fosta Twitter) și Facebook pentru a-i determina pe consumatorii francezi să se gândească de două ori înainte de a cumpăra picioare de broască, subliniind posibila dispariție a speciei, cruzimea față de animale și condițiile insalubre în care sunt transportate.
„Oriunde se împuținează broaștele, iar consumatorii naturali de insecte dispar, utilizarea pesticidelor crește vertiginos”, a declarat Sandra Altherr, de la Pro Wildlife, pentru publicația de la Bruxelles.
Franța – care a interzis vânătoarea comercială locală de broaște în anii 80, cu unele excepții – importă majoritatea broaștelor comestibile din țări precum Indonezia și Turcia, în care biodiversitatea este amenințată din cauza faptului că populația acestor animale se află în declin.
Potrivit unui studiu, broaștele ar putea să dispară până în 2032 în sudul Turciei. Situația era similară în India și Bangladesh în anii 80, înainte ca aceste țări să introducă o interdicție de export. Indonezia, Vietnam, Turcia și Albania au devenit acum principalii furnizori.
„Analiza noastră a arătat că numai Franța importă anual un total de peste 3.000 de tone, din care 80% provin din Indonezia, 13% din Vietnam, 3,4% din Turcia și puțin sub 1% din Albania”, a declarat Charlotte Nithart, de la ONG-ul Robin des Bois, într-un comunicat de presă.
ONG-urile cer UE să se asigure că există o trasabilitate clară și transparență atunci când vine vorba de broaștele importate.
„Vrem o imagine de ansamblu clară a speciilor, pentru că, deocamdată, datele Eurostat indică doar «picioare de broască»”, a spus Charlotte Nithart, pentru Politico, adăugând că speciile de broaște ar trebui să fie enumerate și în cadrul Convenției privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatică pe cale de dispariție (cunoscută sub numele de CITES). „Acest lucru nu va duce la interzicerea comerțului, dar acesta poate fi controlat”, a susținut ea.
Foto: Profimedia Images