După dezbateri aprinse, deputaţii şi senatorii de la Paris au votat, săptămâna trecută, extinderea permisului sanitar pentru accesul în cafenele, terase, restaurante, trenuri ori curse aeriene interne.
În acest context, mulți francezi care locuiesc în zonele de la graniță au devenit mușteri ai restaurantelor vecinilor belgieni, spre neliniștea managerilor de locale din Franța.
„Weekendul trecut, restaurantul a fost plin. Am lucrat doar pe bază de rezervări. Am avut peste 300 de clienți și am refuzat aproape 200. Pentru acest weekend, după ce a intrat în vigoare permisul sanitar, nu am primit niciun telefon”, a declarat Bénédicte Duyck, proprietarul localului
Le Chalet du Mont Noir, din Saint-Jans-Cappel, nordul Franței.
În schimb, concurența din Heuvelland, Belgia, aflată, practic, la 100 de metri distanță, se bucură de un număr mare de clienți.
„Am avut mult mai mulți clienți decât de obicei și mulți ne-au întrebat dacă permisul de sănătate este obligatoriu în Belgia. La noi nu e necesar”, a spus Didier Delval, care administrează restaurantul L’Horloge Inversée.
În acest timp, industria Horeca din Franța critică în continuare măsura autorităților, care, spun ei, se adaugă la o serie de alte obstacole și încercări financiare.
„La televizor, vedem miniștri mâncând în restaurante și fiind fericiți că lucrurile merg bine. Dar nu au venit în regiunile de frontieră să vadă situația. Din ultimele 18 luni, 9 am fost închiși. Ajutorul de stat se va opri în august. Ce voi face de la 1 septembrie fără clienți? Nu am răspunsul ”, spune proprietara localului aflat la graniță.
Foto: EPA