Acesta a realizat recent o investigație despre imperiul pe care acesta l-a dezvoltat în Vestul Africii.

Povestea concesiunilor din Senegal

Potrivit sursei citate, Senegalul a acordat companiei Petro-Tim două blocuri petroliere în anul 2012 fără ca această firmă să aibă vreo experiență în domeniu.

Ulterior, fratele președintelui din Senegal, Alioune Sall, a fost angajat la această firmă.

Președintele Macky Sall a fost ales tot în 2012 și a promis că va lupta împotriva corupției. A ordonat o investigație în privința concesiunilor, iar aceasta a conchis că trebuie anulate. Dar peședintele i-a permis totuși lui Timiș să țină în continuare concesiunile.

Potrivit documentelor interne din cadrul companiilor lui Timiș, acesta a făcut o plăți secrete de 250.000 de dolari pe an către fratele președintelui. Și l-a plătit cinci ani, ceea ce ar însemna 1,5 milioane de dolari.

Cele două blocuri petroliere sunt acum operate de către gigantul britanic BP, după ce acesta le-a cumpărat în 2017 cu 250 de milioane de dolari. Rezervele de hidrocarburi au potențialul de a schimba țara africană. Însă banii se vor scurge la Timiș, potrivit BBC.

Postul britanic spune că Timiș Corporation va primi ca redevențe între 9 și 12 miliarde de dolari în următorii 40 de ani, însă folosește cel mai des cifra de 10 miliarde de dolari în ancheta sa.

În 2016, la următoarele alegeri au avut loc chiar și proteste ale populației împotriva afacerii și a Timiș Corporation.

Atât BP, cât și Frank Timiș resping acuzațiile și spun că proiectul va aduce beneficii ăn valoare de miliarde de dolari pentru Senegal.

”Împăratul Resurselor”

Supranumit ”Împăratul Resurselor”, Frank Timiș este unul dintre cei mai bogați români. Potrivit Top 300 Capital, acesta ar avea o avere de 380-400 de milioane de euro.

Cu tot cu plățile invocate de BBC, Timiș ar urma să fie de departe cel mai bogat român.

Timiș deține și compania African Minerals, care exploata fier în Sierra Leone. Aceasta ajunsese unul dintre cei mai mari angajatori din țară, cu 7.000 de salariați, însă în 2015 a intrat în colaps din cauza prăbușirii prețurilor la minereul de fier și a epidemiei de Ebola.

Ulterior, un producător de oțel controlat de statul chinez a dat în judecată compania lui Timiș, iar chinezii au ajuns să controleze mina, potrivit Capital.

O altă companie a lui Timiș este Pan African Minerals, care exploatează mangan în Burkina Fasso. Țara africană vrea să îi ia concesiunea, iar compania a dat în judecată statul la Paris pentru a preveni acest lucru.

Impozit de 35 de lire și chirie de 14.000

Zilele trecute, presa a scris despre el că în 2017 a plătit impozit doar 35,20 lire sterline, după ce a declarat că firmele sale nu au făcut profit. Timiș ar trăi într-un penthouse pentru care plătește lunar o chirie de 14.000 de lire sterline.

Arhitectul afacerii Roșia Montană

Frank Timiș este celebru pentru că a fost arhitectul afacerii Roșia Montană. În acest caz, statul român este la rândul său dat în judecată de către Gabriel Resources din Canada, după ce RMGC nu a reușit să adune aprobările necesare demarării proiectului.

În tinerețe, Timiș a fost condamnat pentru trafic de droguri.

Timiș deține și cetățenia australiană.

 
 

Urmărește-ne pe Google News