VEZI VIDEO LIVE AICI

UPDATE: „În timp ce unii pași au fost făcuți, ultimele 12 luni au pus sub semnul întrebării sau chiar au inversat progresele făcute în ultimii zece ani”, a spus vicepreședintele Comisiei Europene, la începutul prezentării raportului MCV.

„Am adăugat opt recomandări adiționale, esențiale pentru a reveni la situația dinainte. Printre acestea sunt cele de a suspenda implementarea legilor justiției […] Trebuie să revizuiască aceste legi și ordonanțe și să respecte recomandările Comisie de la Veneția și ale noastre”, a mai spus Timmermans.

„Multe s-au realizat în România, mai ales în ceea ce privește lupta anticorupție. Problema este că în ultimul an lucrurile nu doar că nu au evoluat, dar s-au făcut pași înapoi. Dar există o mișcare puternică care dorește să împingă de la spate ceea ce se întâmplă, să continue munca depusă. Acum România trece printr-un moment dificil, dar nu trebuie să disperăm și trebuie să-i sprijinin”, a mai declarat vicepreședintele CE. ”Este un maraton și ar fi păcat ca aproape de final sportivul să se întoarcă să alerge invers”, a mai spus Timmermans.

Întrebat dacă se pune problema declanțării Articolului 7 față de România, oficialul a negat acest lucru. „Nu se discută despre articolul 7 în România. Uitați-vă la ultimii 10 ani în care a fost în vigoare MCV. Nu avem nevoie de altă procedură, ne putem descurca cu MCV”, a declarat vicepreședintele CE.


Marți, începând cu ora 15.30, oficialul european va susţine o conferinţă de presă la finalul reuniunii Colegiului comisarilor unde se discută cele două documente și va prezenta public rezultatele.

Potrivit unui draft al raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare în justiție (MCV), apărut în weekend, evaluarea Bulgariei va fi mult mai bună decât a României.

Executivul comunitar va arăta că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări (referitoare la Sistemul Prevent al Agenției Naționale de Integritate și Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate) și va adăuga alte recomandări extrem de dure.

În plus, raportul MCV va stipula și faptul că România nu va scăpa de acest mecanism. În schimb, Raportul MCV va arăta că Bulgaria a implementat mult mai multe dintre recomandările Comisiei, dar nu e clar dacă va da Sofiei o perspectivă clară pentru ridicarea monitorizării.

Potrivit unor surse media, României i se va cere să suspende de îndată implementarea legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă subsecvente; să revizuiască legile justiţiei cu integrarea completă a recomandărilor MCV şi a celor emise de Comisia de la Veneţia şi GRECO; Să suspende de îndată toate procedurile de numire şi de demitere a procurorilor de rang înalt; să relaseze procesul de numire a procurorului şef al DNA, care să aibă experienţă demonstrată în cercetarea infracţiunilor de corupţie şi cu un mandat clar pentru ca DNA să continue să instrumenteze investigaţii de corupâie profesioniste, independente şi nepartizane.

De asemenea, se va cere ca CSM să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecţiei Judiciare şi în termen de trei luni să numească prin concurs o nouă echipă de conducere a Inspecţiei și să se respecte avizele negative ale CSM în numirea şi demiterea procurorilor cu funcţii de conducere, până când intră în vigoare un nou cadru legislativ în concordonaţă cu recomandarea 1 din ianuarie 2017

Raportul va cere executivului de la București să împiedice intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, să reia procesul de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, luând pe deplin în considerare nevoia de compatibilitate cu legislaţia UE şi cu instrumentele internaţionale anticorupţie, alături de recomandările din cadrul MCV şi opiniile Comisiei de la Veneţia.

Oficialii europeni au solicitat autorităţilor române să ţină cont de avizele forului european.

„Am luat cunoştinţă în mod favorabil de cele două avize ale Comisiei de la Veneţia pe Codurile Penale şi Legile Justiţiei. Solicităm autorităţilor din România să le ia în considerare. După cum a declarat şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul dezbaterii Parlamentului European: ‘În timp ce vom continua să dialogăm cu autorităţile române, în spiritul cooperării şi în contextul Mecanismului de Verificare şi Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate dacă amendamentele la Legile justiţiei, Codurile penale şi la Legile privind conflictul de interese şi combaterea corupţiei nu ţin cont de aceste preocupări”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-un răspuns transmis la solicitarea Mediafax.

Anunţul Comisiei Europene a venit după ce Comisia de la Veneţia a recomandat României, în avizul publicat spre sfârşitul lunii octombrie pe site-ul instituţiei, să reanalizeze sistemul de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, notând că, în pofida unor îmbunătăţiri, proiectele de lege în domeniul justiţiei riscă să genereze presiuni şi să submineze independenţa sistemului judiciar.

În raportul forului european există şi o recomandare pentru reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi „abandonarea definitivă” a schemei de retragere anticipată din activitate, „dacă nu pot fi oferite garanţii că nu vor exista efecte adverse asupra funcţionării sistemului”.

Raportul Comisiei de la Veneţia se referă la modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificările aduse pachetului de legi din justiţie au fost contestate de acelaşi for şi în luna iulie, în raportul preliminar.

În aviz, Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare şi faţă de proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România. Instituţia arată că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

În ceea ce priveşte legile Justiţiei, proiectele de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 care modifică legile Justiţiei şi OUG 90/2018 privind operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie se află în procedură parlamentară.


Citește și: Are Simona Halep soluții, după despărțirea de Darren Cahill? „Nu poate fără antrenor”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News