La fel ca în trecut, ultimele etape pot suferi modificări în funcție de evoluția epidemiologică și ar putea fi anulate dacă se va constata o creștere a numărului de cazuri. Planul vizează întreg teritoriul Franței, fără excepții pentru regiunile cu o incidență mai mare a cazurilor.
Cea mai importantă modificare este relaxarea carantinei de noapte, impusă la începutul lunii aprilie pentru a limita răspândirea coronavirusului, începând cu 19 mai, relatează Reuters.
Ora la care începe carantina de noapte va fi schimbată de la 19.00, cât este acum, la ora 21.00 de pe 19 mai, iar de pe 9 iunie, carantina de noapte va intra în vigoare de la ora 23.00, înainte ca aceasta să fie ridicată complet pe 30 iunie, a declarat joi președintele Emmanuel Macron într-un interviu acordat unui ziar local.
Magazinele, terasele barurilor și restaurantelor, precum și spațiile culturale, inclusiv cinematografele și muzeele, se vor redeschide de miercuri, 19 mai, conform programului stabilit de autoritățile franceze/
Guvernul intenționează, de asemenea, să înlocuiască din 2 iunie starea actuală de urgență medicală – care oferă oficialilor o putere mai mare de a impune măsuri dure de limitare a răspândirii virusului – cu un „regim de tranziție” care va fi în vigoare până pe 31 octombrie, transmite France24.
Franța, a doua cea mai mare economie a zonei euro, a început cel de-al treilea lockdown național la sfârșitul lunii martie, după ce a suferit o creștere a numărului de decese și de cazuri COVID-19.
„Situația epidemiologică continuă să se îmbunătățească în mod regulat. Circulația virusului rămâne ridicată, dar se află într-o tendință reală descendentă, chiar dacă impactul acesteia asupra spitalizării este limitat, în special asupra numărului de persoane din unitățile de terapie intensivă”, a spus premierul Jean Castex, citat de France24.
De la începutul pandemiei și până în prezent, Franța a întregistrat 5,565,852 de cazuri de COVID și 103,918 de decese provocate de virus, potrivit worldometers.info.
El a spus că numărul cazurilor noi săptămânale scade, iar rata „R” care măsoară răspândirea virusului era acum la 0,89, ceea ce înseamnă că, în medie, la fiecare 100 de persoane infectate vor infecta alte 89 de persoane, indicând, de asemenea, o tendință descendentă.
Principalii indicatori COVID-19 din Franța au arătat cu toții semne de îmbunătățire marți, media de șapte zile a noilor infecții zilnice scăzând la 27.856, pentru prima dată în mai mult de o lună când scade sub 28 de mii.