Guvernele europene încearcă în această perioadă să coordoneze un răspuns la creșterea costurilor energetice pentru întreprinderi și gospodării și să umple depozitele de gaze înainte de cererea maximă, care se va înregistra în timpul iernii.

Țările occidentale se tem că Moscova crește în mod deliberat prețul gazelor pentru a încerca să le slăbească opoziția față de invazia din Ucraina, o tactică pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit-o luni „terorism economic”. Rusia a negat acuzația.

Nord Stream 1, principala conductă de transport a gazului rusesc către Europa, a devenit un punct fierbinte în această dispută. Europa se va confrunta cu o nouă reducere a livrărilor în această săptămână, deoarece Gazprom a anunțat că va închide gazoductul, pentru lucrări de mentenanță, începând de miercuri, 31 august, până sâmbătă, 3 septembrie, la primele ore ale dimineții.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că problemele tehnologice cauzate de sancțiunile impuse Rusiei de către Occident reprezintă singurul lucru care stă în calea furnizării de gaze prin conducta Nord Stream 1.

Dar ministrul francez al tranziției energetice, Agnes Pannier-Runacher, l-a contrazis, afirmând: „Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca pe o armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu, acela al unei întreruperi complete a livrărilor”.

Agnes Pannier-Runacher a făcut această declarație la postul de radio France Inter, după ce compania franceză de utilități Engie a anunțat că va primi mai puțin gaz de la Gazprom începând de marți, din cauza unei dispute contractuale neprecizate.

Rusia a pompat gaz prin Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate și există temeri că întreruperea anunțată pentru această săptămână ar putea fi prelungită.

Întrebat dacă există garanții că Gazprom va relua fluxurile de gaze prin Nord Stream 1, Peskov a răspuns: „Există garanții că, în afară de problemele tehnologice cauzate de sancțiuni, nimic nu împiedică livrările”.

„Prețuri nebunești”

Miniștrii energiei din țările membre ale UE vor organiza o reuniune de urgență, pe 9 septembrie, pentru a discuta despre criză.

Germania, cea mai mare economie europeană, este pregătită să discute un sistem de plafonare a prețurilor pentru livrările de gaze la nivel european, a declarat o sursă din Italia, citând un mesaj text pe care ministrul german al economiei, Robert Habeck, l-a trimis colegilor săi din întregul bloc comunitar.

Sursa a precizat că Robert Habeck le-a trimis un mesaj miniștrilor energiei din UE în care le semnala că Berlinul este dispus să discute despre plafonarea prețurilor în cadrul reuniunii de săptămâna viitoare.

Premierul italian Mario Draghi a insistat pentru o plafonare a prețurilor și a cerut, de asemenea, măsuri pentru decuplarea costului energiei electrice de prețul gazelor. O astfel de măsură ar permite gospodăriilor europene să beneficieze de avantajele electricității produse din surse mai ieftine, precum sursele regenerabile.

Mario Mehren, directorul executiv al companiei energetice germane Wintershall Dea, a afirmat marți că nivelul actual al prețurilor înseamnă că cererea de gaze va scădea pe termen lung.

„Prețurile pe care le avem în prezent sunt nebunești. Nici măcar un producător de gaze nu caută așa ceva, pentru că, în cele din urmă, vom distruge masiv cererea pentru produsul nostru”, a declarat presei Mario Mehren, în marja unei conferințe din Norvegia.

Preţurile la energie în Europa au fost extrem de volatile în ultimele zile, din cauza nivelului redus al tranzacţiilor şi a creșterii incertitudinilor.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni că Uniunea Europeană se pregăteşte să intervină rapid pentru a atenua creşterea costurilor cu energia, care alimentează inflaţia şi sporeşte riscul recesiunii.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News