La trei luni şi jumătate de la controversata dizolvare a Adunării Naţionale, la aproape unsprezece săptămâni de la al doilea tur al alegerilor legislative, care a dus la o ţară fără majoritate, şi la 67 de zile de la demisia echipei lui Gabriel Attal, ai cărui miniştri au rămas responsabili de afacerile curente, Franţa are în sfârşit un guvern complet.

Rassemblement National, care poate face să pice acest nou guvern dacă îşi adaugă voturile la cele ale stângii, a denunţat imediat „întoarcerea macronismului pe uşa din dos”.

„Acesta este deci un guvern care nu are viitor”, a reacţionat preşedintele formaţiunii, Jordan Bardella.

Culoarea echipei înclină spre dreapta

Jean-Noël Barrot (MoDem, centru), care a deţinut funcţia de ministru al afacerilor europene în guvernul precedent, a fost numit şef al diplomaţiei franceze.

Sebastien Lecornu, fidel susţinător al preşedintelui Emmanuel Macron, a rămas în funcţia de ministru al apărării.

Aceste două funcţii aparţin a ceea ce se numeşte în mod tradiţional „domeniul rezervat” şefului statului, asupra căruia acesta are un cuvânt de spus.

Culoarea echipei lui Barnier se înclină clar către dreapta, familia politică din care provine şi şeful guvernului. Singura figură de stânga este noul ministru al justiţiei, Didier Migaud, un fost socialist retras din politica activă şi necunoscut publicului larg.

Conservatorul radical Bruno Retaileau a fost numit în fruntea Ministerului de Interne.

Figură a dreptei liberal-conservatoare inflexibile, Bruno Retailleau, în vârstă 63 de ani, preia un minister-cheie cu care intenţionează să pună în aplicare tripticul său preferat: „ordine”, „autoritate” şi „fermitate”.

Deputata Anne Genetet, cunoscută până acum pentru activitatea ei în domeniul apărării şi diplomaţiei, a fost propulsată în fruntea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Pentru cea mai expusă poziţie din guvern, într-un moment în care Franţa este vizată de o procedură europeană pentru deficit excesiv, Michel Barnier a ales un duo necunoscut publicului larg: Antoine Armand pentru economie, finanţe şi industrie pe de o parte şi Mathieu Lefevre, pe de altă parte, pentru buget.

Urmărește-ne pe Google News